’Witte pakken’ blokkeren uit protest vuilstort Nauerna [video]

Nauerna

Verontruste bewoners van Nauerna bezetten maandagochtend een half uur de poort van Afvalzorg Nauerna. Gehuld in witte pakken blokkeerden ze met auto’s en een tractor de ingang naar de vuilstort. De bewoners zijn onder andere de stankoverlast beu.

De actie door ’Nauerna veilig’ was voor directie en werknemers van Afvalzorg een complete verrassing. Door de blokkade konden vrachtwagens en personenauto’s het terrein niet meer op en af. Er ontstond een lange rij trucks tot op de Provincialeweg en de rotonde richting de pont.

De acht actievoerders, gehuld in het wit en met mondkapjes en petten op, gingen niet in op het voorstel van Harm Ritsema, manager beheer en nazorg van Afvalzorg, om hun actie te verplaatsen naar een plek naast de ingang zonder het verkeer te hinderen. Ook verbaasde de actie de manager. ,,We zijn nog steeds met elkaar ingesprek”, zei hij in een toelichting.

Veiligheid voor verkeer en personen was de voornaamste reden dat Afvalzorg de politie inschakelde. Agenten noteerden alle kentekens van de auto’s en namen van de actievoerders. Niemand kon zich legitimeren, dus werd er ook gefouilleerd. Kort hierna beëindigden de verontruste bewoners hun vreedzame actie. In een korte verklaring somt ’Nauerna veilig’ een aantal bezwaren op, volgens de brief mede gebaseerd op het verzuim van overheden en gesprekspartner om de bewoners goed te informeren. De verklaring sluit af met: ’Uit onmacht van het jarenlange publieke falen komen wij in actie.”

Lees ook Afvalzorg onbereikbaar voor vrachtwagens door protest

Het laatste nieuws.