Mediation voor Lucie Pot uit Wormer

Wormer/Purmerend

Peter Tange, burgemeester van Wormerland, doet een bemiddelingspoging in de kwestie rond Lucie Pot-Ossendrijver (89).

Het is de zijn bedoeling om haar uit de gesloten afdeling van verpleeghuis Molentocht te krijgen. De gemeente Womerland bevestigt dat Tange betrokken is bij de situatie van mevrouw Pot en daarvoor contact heeft met de familie. ,,Maar over de inhoud van dat contact kan de burgemeester niets zeggen.’’

Tange bemiddelt vermoedelijk tussen Astrid Lakeman, de curator van Lucie Pot, en André de Vries, de zoon van mevrouw Pot. De Vries en de curator geven desgevraagd geen commentaar. Een van de voorwaarden voor de bemiddeling is dat geen perscontact plaatsvindt.

Lakeman en De Vries hebben een verschil van mening over wat de beste zorg is voor mevrouw Pot en de rol van haar zoon André De Vries daarbij. Zorg is nodig, omdat mevrouw Pot in 2013 een beroerte kreeg en hulpbehoevend is geworden. De indruk bestaat dat ze allebei willen dat mevrouw Pot uit Molentocht weg kan.

Begin dit jaar verleende de rechtbank de voorlopige machtiging voor een gedwongen opname van mevrouw Pot. Een psycholoog van de zorgboerderij waar mevrouw Pot wekelijks dagbesteding had, was het niet mee eens met de uithuisplaatsing. Hij vond dat ze thuis goed werd verzorgd en bood De Vries en zijn moeder tijdelijk onderdak. Daar werd mevrouw Pot na aangifte van ontvoering door de curator aangetroffen en meegenomen. De Vries, zijn vrouw en de psycholoog zijn daarbij door de politie aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Vanuit Joodse hoek - mevrouw Pot is Joods – wordt ook hulp aangeboden. ,,Ik ben door de lokale Joodse gemeenschap op de hoogte gebracht van de situatie’’, zegt Binyomin Jacobs. Hij is opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat, waar het merendeel van de Joodse gemeenten onder valt. ,,Ik wil graag weten wat er precies aan de hand is en helpen bij de bemiddeling.’’

Volgens Klaas Kwadijk, een neef van Lucie Pot, gaat ze er in Molentocht niet op vooruit. ,,Het verschil met de thuissituatie is groot”, zegt hij. ,,Ze kan zich hier niet zoals thuis optrekken aan anderen en mist de routines. Mensen met dementie hebben in dat opzicht niet veel aan elkaar.’’ Kwadijk is gepensioneerd directeur van woon-zorgcomplexen De Tien Gemeenten en De Rusthoeve in Purmerend.