’Nobelprijs’ voor huisarts uit Ursem

Ursem

Huisarts Daniëlle van Oostendorp-van Weegen uit Ursem heeft de Hans Nobel Courage penning 2019 gewonnen.

De onderscheiding, waar een bedrag aan verbonden is van 5000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt door de landelijke Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, kortweg VP Huisartsen. De prijs is vernoemd naar de in 2017 overleden huisarts Hans Nobel uit Alphen aan de Rijn, die zich altijd heel gedreven inzette voor de belangen van de beroepsgroep en er niet voor terug deinsde om zijn nek uit te steken.

Daniëlle van Weegen, die na een verblijf in Zuid-Afrika sinds 1996 met haar man Bart van Oostendorp een zelfstandige huisartsenpraktijk heeft in Ursem, wist tot maandagavond niet dat ze tot de acht genomineerden behoorde. ,,Ik weet niet door wie ik ben voorgedragen. En wist eerlijk gezegd ook niet van het bestaan van deze penning. Het was voor mij een complete verrassing, maar wel een hele leuke.”

De jury koos voor haar mede vanwege de rol die Van Weegen vervulde bij de totstandkoming van het manifest van de West-Friese huisartsen. Daarin wordt het belang van de praktijkhoudende huisarts en de grote persoonlijke belasting die dat met zich meebrengt inzichtelijk gemaakt. Dat manifest kreeg volop aandacht in regionale en landelijke media.

De penning wordt op 14 maart uitgereikt.

Het laatste nieuws.