Politie Alkmaar zoekt ’kerels die tegen stootje kunnen’ voor grootschalige horeca-oefeningen

Politie Alkmaar zoekt ’kerels die tegen stootje kunnen’ voor grootschalige horeca-oefeningen
Een arrestant wordt in de boeien geslagen tijdens een eerdere politietraining (met inzet van honden) in het pand van Poppodium Victorie.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

’Gezocht: kerels tussen de 18 en 50 jaar die tegen een stootje kunnen.’

De Alkmaarse politie wil dit jaar opnieuw enkele grootschalige oefeningen draaien, waarbij incidenten in het uitgaansleven zo realistisch mogelijk worden nagebootst.

Vandaar de oproep op Facebook voor figuranten met enig incasseringsvermogen.

De trainingen zijn bedoeld om de samenwerking binnen het zogeheten horeca-interventieteam, bestaande uit agenten, beveiligers, handhavers en eventueel hulpdiensten, uitvoerig te beproeven.

Politiepaarden

In mei 2018 werden al eens drie van dergelijke ’openbare-orde-oefeningen’ gehouden, ook met inzet van politiehonden en -paarden.

„De ervaringen met het gebruik van vrijwillige tegenspelers waren zo positief, dat we dat graag willen herhalen”, aldus Johan de Caluwé.

Expert

Hij is operationeel expert horeca-evenementen bij de politie en zet de trainingen op touw.

„Destijds hebben tientallen personen per avond meegewerkt. We denken nu aan circa 50 figuranten per training. In principe gaat het om drie oefeningen. Kandidaten hoeven niet alle avonden beschikbaar te zijn, als ze er een of twee kunnen, is het ook prima.”

Is dit een uitnodiging om naar hartenlust op politiemensen in te mogen slaan?

„Nee, zeker niet. We willen opstootjes, bijvoorbeeld caféruzies, het aantreffen van drugs, een steekincident of massale knokpartij, nabootsen. Zo goed en zo kwaad als dat kan.’’

Geweld

,, Maar het moet er niet overdreven hardhandig aan toe gaan. Eventueel geweld dat wordt toegepast, moet proportioneel zijn. Het is niet de bedoeling dat er echt gewonden naar het ziekenhuis moeten worden afgevoerd.”

Politie Alkmaar zoekt ’kerels die tegen stootje kunnen’ voor grootschalige horeca-oefeningen
Bij het tegen de grond drukken kan ook door handhavers ’proportioneel’ geweld worden gebruikt.
© Foto Erna Faust

Figuranten moeten evengoed tegen een stootje kunnen. Dus er wordt wel enige vorm van geweld toegepast?

„Het kan gebeuren dat er mensen tegen de grond worden gedrukt. En er een opbouw in de mate van geweld zit. De nadruk ligt op oefenen. De trainingen vinden plaats onder toeziend oog van docenten, deelnemers worden vooraf uitvoerig gebriefd over het scenario”, aldus de organisator.

Ideale schoonzonen

„Ze hoeven zich niet te gedragen als ideale schoonzonen, een beetje enthousiasme is vereist. Maar ze hoeven nu ook geen agenten te meppen of neer te beuken. Iedereen speelt een rol. We hebben gemerkt dat emoties soms best kunnen oplopen, het besef moet er wel zijn dat het niet echt is en we er een bepaald doel mee voor ogen hebben.”

Vriendengroepen mogen zich niet aanmelden. Waarom niet? Die komen toch vaak juist in kroegen voor?

„We willen bij voorkeur een zo gemêleerd mogelijk gezelschap, niet al te veel homogeniteit. Vorig jaar ontstond er behoorlijk wat animo, kregen we ook reacties van zogenaamde ’vriendengroepen’: hooligans en motorclubs die de politie wel eens een lesje wilden leren. Het leek hun een unieke gelegenheid om agenten te pakken te nemen.’’

Screening

,,Nou, op zulke knokploegen zitten we dus absoluut niet te wachten. Vandaar dat we via screening ook een schifting zullen maken. We weten wie we aan boord halen.”

Potentiële figuranten worden dus nagetrokken?

„Summier. Mensen met een gewelddadig verleden of strafblad vol agressie, die agenten willen uitdagen, daar hebben we geen trek in. De medische toestand wordt in principe niet gecontroleerd.’’

Eigen risico

,,Iedereen die meedoet, tekent een verklaring dat deelname op eigen risico is. Dat de politie achteraf niet aansprakelijk kan worden gesteld voor mogelijk letsel.”

Dus feestvierende gevangenen uit de gevangenis in Heerhugowaard zijn bij voorbaat kansloos?

„Echte raddraaiers hebben we niet nodig. Figuranten moeten het goed kunnen naspelen dat ze vervelend zijn, dat wel. Scenario’s worden uitgedacht door een soort van ’regisseur’. Daar moet naar worden geluisterd”, stelt de operationeel expert.

„Het gaat erom dat de samenwerking tussen politie, beveiligers, handhavers en hulpdiensten wordt geoptimaliseerd. Dat zij in conflictsituaties bij wijze van spreken aan een blik van elkaar genoeg hebben om te weten wat er precies moet gebeuren.’’

Bodycams

,, Er zullen ook bodycams (camera’s op het lichaam aangebracht, red.) worden gebruikt voor video-opnamen, die we voor analyse en nabespreking later desgewenst terug kunnen zien.”

De mobiele eenheid en politiepaarden komen er ditmaal waarschijnlijk niet aan te pas, zegt De Caluwé. Politiehonden, die deel uitmaken van het horeca-interventieteam, wel.

Tot dusverre zijn er rond de 25 aanmeldingen voor deelname aan de oefeningen. De geplaatste Facebookoproep is intussen meer dan 600 keer gedeeld.

Oefendata

Aanvankelijk had de politie Alkmaar 9 en 16 mei plus 6 juni als oefendata geprikt. In overleg met de horeca in de stad is daarvan toch afgezien, omdat dit zaterdag- en donderdagavonden blijken te zijn.

,,Dan is het doorgaans drukker in het uitgaansleven en kan er door kroegbazen geld worden verdiend’’, aldus organisator De Caluwé.

De trainingen zijn nu verplaatst naar nog te bepalen momenten dit najaar, in ieder geval na ’Alkmaar Ontzet’ (8 oktober).

Aanmelden kan per e-mail: hit-training.alkmaar@politie.nl

Het laatste nieuws.