Gematigdheid, moed en wijsheid in Westwoud

Gematigdheid, moed en wijsheid in Westwoud
Mozaiek van Ambrosius, die de kardinale deugden bedacht.
Westwoud

Rechtvaardigheid, moed, gematigdheid en wijsheid. Het zijn vier kardinale deugden, die het thema vormen van vier oecumenische diensten in de H. Martinuskerk in Westwoud.

In Westwoud wordt intensief samengewerkt met de PKN kerk in een oecumenische werkgroep. Ieder jaar wordt een thema gekozen, waar een aantal vieringen aan gekoppeld wordt. Voor de kardinale deugden is in november een inspiratielunch gehouden, waarbij Loet Swart een inleiding verzorgde. Ook werden de zeven hoofdzonden besproken.

De term ’kardinale deugden’ werd voor het eerst gebruikt door Ambrosius van Milaan (339-397) en uitgewerkt door de Griekse filosoof Aristoteles. Hij stelde dat een deugd de houding is, die je in staat stelt in voorkomende situaties als vanzelf het juiste midden te kiezen.

Moedig is degene die niet teveel angst voor gevaar voelt, maar ook niet te weinig. Die bereid is gevaar te trotseren op het juiste moment. De vier deugden zijn structureel voor elke deugd. In Westwoud is iedere maand een deugd het onderwerp,waarbij de liturgie wordt voorbereid door een werkgroep. De eerste dienst was in januari.

Atie Boekweit; ,,Deugden klinkt wat ouderwets, maar we leggen een link naar de actualiteit en maken er zo een aansprekende dienst van, een vertaling naar het hedendaagse leven. We willen het een beetje uit de stoffige Bijbelse sferen halen. Daarbij zetten we tegenover de deugd het tegenovergestelde.’’

De werkgroep zoekt de teksten en liedjes voor de diensten, soms door uit de omgeving een aansprekende dorpsgenoot of een bijzondere tekst te halen. ,,Soms wordt het een persoonlijk verhaal. In de bijbel staat heel regelmatig:’wees niet bang’ Maar hoe doe je dat? Hoe vindt je moed?’’ Als voorbeeld in de dienst van 23 februari, die over ’moed’ gaat, noemt de werkgroep de arts Dennis Mukwege, die de Nobelprijs won omdat hij opkwam voor meisjes die verminkt werden.

,,En als het gaat over gematigdheid, op 30 maart, kun je denken aan duurzaamheid. Hoe gaan wij om met onze planeet? Met onmatigheid in onszelf?’’

Westwoud heeft meer parochianen dan anders, omdat de gelovigen uit Oosterblokker hier kerken, zolang hun kerk, waar het dak was ingestort, niet meer te gebruiken is. Volgens Jan Vlaar van de kerk in Oosterblokker wordt gestreefd naar terugkeer in april. ,,Het plafond is gesloopt, de kerk is weer te betreden. We gaan nu een plan opstellen voor klussen, zoals schoonmaken en een wand achter het altaar. Daar moet het parochiebestuur over beslissen. Maar we blijven nauw samenwerken met Westwoud.’’

Het laatste nieuws.