Vertrekkende burgemeester Nawijn kent alle 22 kernen nog

Vertrekkende burgemeester Nawijn kent alle 22 kernen nog
Van links naar rechts: Alexander Bügel, Henk-Jan Wittink en Daan Pruimboom geven Jaap Nawijn en zijn echtgenoot Huib van Santen een boek over Wieringen cadeau.
© Foto Marc Moussault
Anna Paulowna

Toen Jaap Nawijn (66) zo’n 6,5 jaar geleden als burgemeester van Hollands Kroon werd geïnstalleerd, lepelde hij zonder haperen de 22 kernen op binnen de gemeente. Woensdagmiddag herhaalde hij het kunstje tijdens zijn afscheid op het gemeentehuis in Anna Paulowna en het leverde hem een applaus op.

Nawijn, vanaf 1 september vorig jaar waarnemend burgemeester, droeg gisteren de ambtsketen over aan locoburgemeester Mary van Gent. De hamer die hij gebruikte bij raadsvergaderingen ging naar Jip Pankras, fractievoorzitter Senioren Hollands Kroon. Rian van Dam neemt op 12 februari de functie van burgemeester op zich.

Burgemeesters

Tijdens de buitengewone raadsvergadering namen diverse collega-burgemeesters het woord. Zoals Koen Schuiling (Den Helder), Bert Blase (Heerhugowaard) en Anne Lize van der Stoel (Landsmeer). Arthur van Dijk, commissaris van de koning, zorgde voor de aftrap. Vanuit Hollands Kroon leverden de wethouders Theo Meskers en Mary van Gent alsmede CDA-fractievoorzitter Sjaak Vriend een bijdrage.

Nawijn werd omschreven als ’bon vivant’, een passend boegbeeld voor een ambitieuze gemeente en als iemand die lastig op andere gedachten wordt gebracht. ,,Ik omring me graag met jonge, slimme mensen’’, aldus Nawijn. ,,Die geven inspiratie.’’

Verder sprak hij vol lof zijn man Huib van Santen toe: ,,Want je zult maar met mij getrouwd zijn.’’

Het laatste nieuws.