Dodelijk ongeval Oostwoud: ’Hier is een stuurfout al fataal’

Dodelijk ongeval Oostwoud: ’Hier is een stuurfout al fataal’
Hulpverleners zijn langs de Broerdijk bezig met de reddingspoging. In het water de geslipte auto.
© Foto JD’shoots
Oostwoud

Weer de Broerdijk. Zondagochtend is hier een 18-jarige Nieuwe Niedorper overleden, toen de auto waarin hij zat van deze rechte polderweg af raakte en op de kop in de sloot terecht kwam.

Bij dit ongeval kwamen de hulpdiensten snel in actie, maar kwam de hulp voor de 18-jarige te laat. Ook de traumahelikopter was nog langs de Broerdijk geland. Voor de familie Dubbeld die dichtbij de plek des onheils woont, is het niet de eerste keer dat er een ongeval in de buurt is.

Stuurfout

„We hebben dit al vaker meegemaakt. Dat komt omdat de Broerdijk voor veel mensen een soort racebaan is”, vertelt Bernadette Dubbeld. „In dit geval was het donker. Wij moeten er ook naar gissen naar wat er precies is gebeurd. Misschien moest de bestuurster even snel uitwijken. Maar dat is nu juist de ellende: het is donker en een simpele stuurfout kan je hier al fataal worden. Daarvoor hoef je hier niet eens hard te rijden.”

Het ongeval gebeurde rond de klok van vijf uur. „De bestuurster was naar ons erf gelopen om hulp te halen”, aldus Bernadette. „Wij horen ’s nachts wel vaker jongelui roepen die onderweg naar huis zijn, maar dit was dus anders.”

Zoeken

Echtgenoot Bouke Dubbeld is met zijn dochter meteen in het donker naar de auto gaan zoeken. Terwijl de bestuurster ze vertelde dat haar jongere broer nog in de auto was. „Op het moment dat zij de auto in de gaten kregen, was de politie er ook al bij”, vertelt Bernadette. „Dat ging allemaal heel erg snel.”

„De politie en de brandweer hebben van alles gedaan om die jongen te redden. Het is echt een drama voor iedereen. Hun auto is volgens ons zelfs door de slip gedraaid, voordat die op z’n kop in de sloot tot stilstand kwam. Wij denken ook wel eens: het is hier altijd een racebaan, sommige mensen rijden hier dik honderd kilometer per uur. Formeel mag je hier niet harder dan zestig rijden. Maar er is al van alles geprobeerd om het hardrijden hier tegen te gaan. Daarom zijn er er ook een paar van die snelheidsremmers. Maar kennelijk hou je dit niet tegen.”

In december kwam al een jonge automobilist uit Medemblik met zijn auto in het water langs de Broerdijk. Ook zijn wagen raakte in een slip. Begin dit jaar raakte langs de Hazeweel, aan de andere kant van Oostwoud, een auto in een slip en kwam in een brede sloot terecht. De 18-jarige bestuurder uit Midwoud bezweek aan zijn verwondingen.

Gladheid

In de regio West-Friesland waren in het weekeinde meerdere ongevallen, waarbij een auto te water raakte. Dat begon vrijdagavond, toen een auto vermoedelijk door de gladheid op de Westerdijk bij Hoorn weggleed. De auto kwam in het water terecht, de bestuurder raakte gewond.

In Wijdenes gleed zondagochtend vroeg een personenauto van de Provincialeweg af, tevens de sloot in. De vier inzittenden haalden een nat pak, maar bleven ongedeerd.

Zaterdag kwam een personenauto op de Zuiderdracht bij Oosterblokker door de gladheid in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder bleef ongedeerd. Zondagnacht was er een soortgelijk ongeval op de Westfrisiaweg, bij Hoogkarspel. Een auto slipte van de weg en kwam in het water terecht De hulpdiensten hebben de twee inzittenden weer op het droge geholpen.

Lees ook: Inzittende (18) overleden na ernstig ongeval in Oostwoud