Oceaanroeier Ralph Tuijn nu echt vertrokken

Castricum

Ralph Tuijn is maandagochtend om elf uur toch nog gestart voor zijn oceaanroeitocht. Het slechte weer gooide al sinds december roet in het eten.

,,Wij hadden niet meer verwacht dat het nog mogelijk zou zijn, maar het is uiteindelijk toch gelukt en daar zijn we erg blij mee’’, laat de organisatie weten. Zondag had Tuijn nog laten weten dat de oversteek voor onbepaalde tijd was afgeblazen. ,,Dit weekend was voor hem de deadline om nog te vertrekken. Later kon niet meer, omdat Tuijn al had toegezegd om april met vijf mensen te begeleiden die zelf de oversteek maken.’’

Tot gisteren waren er golven tot zeven meter hoog en was het onverstandig en bovenal zeer gevaarlijk om te starten. ,,Ralph had het met die weersomstandigheden niet gered. maandagochtend kwam het goede nieuws dat hij om elf uur was vertrokken uit de haven in Portimão. Ralph heeft hier ontzettend lang op moeten wachten en is des te gemotiveerder nu hij eindelijk heeft kunnen starten.’’

Uitstel

De beroepsavonturier uit Castricum zou in december al op weg gaan. Solo de oceaan over vanuit Portugal naar Cayenne, hoofdstad van Frans Guyana, buurland van Suriname in Zuid-Amerika. Maar hij moest zijn roeitocht keer op keer uitstellen. Anderhalve week geleden kwam het bericht dat hij van start was gegaan, maar dat bleek een geval van miscommunicatie.

Met zijn oceaanoversteek wil hij geld ophalen en aandacht vragen voor de Plastic Soup Foundation. Ralph hoopt met 50 tot 55 dagen in Frans-Guyana aan te komen. Hij houdt hiervan een roeischema aan van 18 uur per dag, iedere 6 uur roeien zal worden afgewisseld met 2 uur rust. In een periode van rust zullen ook maaltijden genuttigd moeten worden.

Zijn oversteek is te volgen via: https://www.oceanrower.eu/ralphtuijn/

Net binnen