Geen ’tsunami’ van vuil na storm

Geen ’tsunami’ van vuil na storm
Een aangespoeld deel van een technische installatie.
© Foto Waddenvereniging
Den Helder

Het bange vermoeden dat de storm een nieuwe stroom containerafval zou veroorzaken is voorlopig niet uitgekomen.

Dat meldt Sarah Verroen van Visned. ,,Iedereen was bang dat de storm een tsunami van vuil teweeg zou brengen”, zegt Verroen. ,,Maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

De Texelse visserijvoorman Maarten Drijver beaamt die lezing: ,,De garnalenvissers van Texel hebben de afgelopen dagen tijdens de storm in de haven gelegen”, vertelt hij. ,,De verwachte nieuwe stroom aan afval uit de containers van de Zoë is nog uitgebleven. Er werd gedacht dat er weer een lading zou komen, maar dat valt tot nu toe mee.” Een vliegtuig van de Kustwacht is woensdag over het waddengebied gevlogen en constateerde niet meer drijvend vuil dan voor de storm.

Haaks

Visned hoefde vissers dus niet te vragen om vuil van het zee-oppervlak te vissen. Er wordt weer op vis gejaagd. De TX33 is een van de kotters die gisteren uitgevaren is. Vanaf zee meldt Marc Drijver: ,,We liggen nu te vissen achter de Haaks, maar komen hier geen vuil tegen. Er ligt wel meer achter Terschelling en verder naar het oosten denk ik”, zegt Drijver. ,,Ik heb ook nog niet gehoord dat er weer containers open zijn gegaan door de storm.”

De eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn tot nu toe het meest ernstig getroffen door de inhoud van de honderden containers. Naast de goederen zijn veel piepschuim en kleine plastic bolletjes in het water, op het strand en in de duinen terecht gekomen.

Vuilnisbelt

,,De Waddenzee is veranderd in een grote vuilnisbelt”, zegt een woordvoerder van de Waddenvereniging. ,,We maken ons grote zorgen over de gevolgen van alle rotzooi. Met elk getij spoelt nieuw afval aan.” Wieringer Adriaan Boer heeft begin van de week meegedaan aan vuil vangen: ,,Het ging best goed”, zegt de schipper van de WR88. ,,Eigenlijk gewoon vissen, maar dan met netten op de waterlijn in plaats van op de bodem.” Er werden zoveel kussens gevangen dat er op het achterdek een heuse zithoek van gemaakt kon worden.

De Helderse vissershaven bood dinsdag en woensdag een heel andere aanblik dan in normale werkweken. Aan de vingersteigers en de kade langs het Marsdiep lag de complete vissersvloot te schuilen voor de storm. Donderdagochtend zijn de kotters weer naar zee gegaan. Nieuwedieper Dirk Kraak voer met zijn schip naar het zuiden. Vanaf de Noordzee bericht hij: ,,Wij gaan ten westen van IJmuiden vissen. Hopelijk ligt daar geen rommel van de Zoë”, zegt Kraak.

Matrassen

Visserij-organisatie Visned is druk met de gevolgen van de vervuiling. Sarah Verroen van Visned was donderdag in Lauwersoog op een bijeenkomst met leden van de internationale ’Northsea commission’. Verroen: ,,Dat was een reeds geplande vergadering, maar we konden de commissieleden wel containers laten zien die uit zee gehaald zijn. Bij het aan land brengen, kunnen ze scheuren en daardoor drijft er nu troep in de haven van Lauwersoog zoals matrassen en dergelijke. De visserij en het milieu zullen nog lang last van deze ramp hebben.”

Het laatste nieuws.