Gasloze huurhuizen in Obdam

Gasloze huurhuizen in Obdam
De naoorlogse huizen aan de Bosstraat gaan vlak en maken plaats voor moderne varianten met zonnepanelen op de daken.
© Foto HMC
Obdam

Aan de Bosstraat en de Kerkweg in Obdam komen 21 nieuwe huurhuizen. Die krijgen geen gasaansluiting meer, maar voorzien in de eigen energievoorziening.

Woningcorporatie De Woonschakel heeft hiervoor een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Koggenland. De bestaande huurwoningen gaan vlak en voor de huidige bewoners is vervangende woonruimte geregeld. Met het project is een totaalbedrag van een slordige vier miljoen euro gemoeid.

De Woonschakel heeft nog overwogen de naoorlogse woningen (bouwjaren 1948-1952) ingrijpend te renoveren en zelfs verkoop is nog een optie geweest. Maar volgens directeur Ab Gieling is nieuwbouw in sociaal opzicht uiteindelijk de beste keuze. Gieling: ,,Verkoop is geen optie, ook niet als dat financieel interessanter is voor de corporatie. Vanwege de gunstige ligging nabij het dorpscentrum willen wij sociale huurwoningen op deze locatie behouden.’’

Zonnepanelen

De nieuwbouw voltrekt zich volgens de modernste richtlijnen op het gebied van duurzaamheid en natuurbescherming. Zo krijgen alle woningen zonnepanelen en een warmtepomp.

Tevens krijgen vier van de 21 gezinswoningen het predicaat ’nultredenwoning’. Daarin zijn woonkamer, keuken, sanitair en minimaal een van de slaapkamers zonder traplopen bereikbaar. Met dit concept wil De Woonschakel tegemoetkomen aan oudere huurders die ’levensbestendig willen blijven wonen’ in de nabijheid van het dorpscentrum.

Volgens corporatiedirecteur Gieling start de sloop na de bouwvakvakantie, waarna direct de nieuwbouw aanvangt. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste woningen eind 2020 opgeleverd. Met de toepassing van ecologische voorzieningen zoals bijvoorbeeld nestpannen, wil De Woonschakel ook een ’ecologische kwaliteitsslag’ maken. Voor terugkerende huurders is een maximale huurgrens van 597 euro overeengekomen en de nieuwe huurprijzen passen ’binnen de grenzen van de huurtoeslag’.

NS-station

Obdam blijkt een geliefd dorp om te wonen. Onlangs werd er de eerste paal geslagen voor het appartementencomplex Polderstaete aan de Dorpsstraat. Voorts beschikt Obdam over een eigen supermarkt en een treinstation met rechtstreekse aansluiting op Hoorn en de randstad. Ook dorpshuis De Brink is geliefd.

Het laatste nieuws.