Initiatief gedenkteken in Wognum voor viering 100 jaar kiesrecht

Wognum

In 2019 is het 100 jaar geleden dat in Nederland zowel mannen als vrouwen stemrecht kregen. In de gemeente Medemblik komen raadsleden Els van den Bosch (CDA) en Yannick Nijsingh (D66) met een initiatief om dit te vieren.

Zij vragen B en W van Medemblik om een gedenkteken bij het gemeentehuis in Wognum te plaatsen en een plan op te stellen voor de viering van 100 jaar kiesrecht.

Yannick Nijsingh: ,,Terwijl in veel landen geen vrij kiesrecht bestaat, gaat hier lang niet iedereen naar de stembus. In Medemblik bleef 45 procent thuis bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Daarom blijft het urgent en actueel om aandacht te besteden aan het kiesrecht.’’

De twee raadsleden vragen extra aandacht voor de positie van vrouwen in de politiek. Els van den Bosch: ,,Het thema ‘vrouwen in de politiek’ is nog steeds actueel; verhoudingsgewijs zijn er relatief weinig vrouwen politiek actief. Het aandeel vrouwelijke gemeenteraadsleden ligt rond de 28%.”

Nijsingh: ,,Lokale politiek lijkt vooral een zaak van witte mannen van rond de 60. Behalve vrouwen zijn ook jongeren en allochtonen ondervertegenwoordigd. Ik denk ook dat die groepen minder gaan stemmen. Alle partijen worstelen daarmee. Meer diversiteit in de politiek zou beter zijn voor de besluitvorming.’’

Net binnen