Texels Bolder-debat ’hele zit, maar superinteressant’

Texels Bolder-debat ’hele zit, maar superinteressant’
Job Cohen aan het woord tijdens het debat over het onderwerp werken op Texel.
© Foto Evalien Weterings
Den Burg

,,Het was een hele zit, maar superinteressant.’’ Die ervaring van Bolderdirecteur Jacco Mokveld gold maandagavond voor veel bezoekers van het jubileumdebat van het Texelse werkbedrijf De Bolder.

Gespreksleiders Job Cohen en Tessa van Dalen gingen met steeds wisselende forumleden op zoek naar creatieve oplossingen voor actuele problemen op Texel. Oud-politicus en -burgemeester Cohen, tegenwoordig voorzitter van de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid, herkende veel van die items uit Amsterdam. Ook daar is een tekort aan bedden en werknemers in de zorg, aan betaalbare woningen en aan personeel.

Ineke Bremer, eigenaar van een Texels assurantiebedrijf, kwam met het idee om grote huizen van ouderen te splitsen. Dat zou extra woonruimte opleveren, en tevens mogelijkheden voor mantelzorg. TESO-directeur Cees de Waal ziet kansen om arbeidskrachten van buiten het eiland aan te trekken als zij gaan wonen in Den Helder, waar de huizenprijzen fors lager zijn, en van daaruit gaan forenzen naar Texel. TESO heeft ook goede ervaringen met het aantrekken van personeel van boven de vijftig.

Evenementenorganisator Valerie Jongeneel sprak met kennis van zaken over de arbeidswensen van jeugdige ’millenials’. Texelse werkgevers moeten volgens haar inspelen op hun behoefte aan zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld door hen een training aan te bieden die hun waarde op de arbeidsmarkt verhoogt.

Het thema samenleven lijkt op Texel weinig problemen op te leveren. ,,Als overal zoveel respect en tolerantie zou zijn als op Texel, zou integratie weinig problemen opleveren’’, meent de Afghaanse sociaal-psycholoog en regiocoördinator Aziz Azizi.

Het laatste nieuws.