’Wietplantage? Ik hielp bij peperteelt’

roelofarendsveen

Veel Veense tuinders hadden het toch al door: misschien hadden ze de plantjes niet gezien, geroken zeker wel. Bijna 150.000 stekjes, vierduizend grote wietplanten en nog dik duizend kleine wietplantjes achterin een kas aan de Floraweg. Twee mannen van Turkse afkomst die de motor zouden zijn achter deze mega-hennepplantage in Roelofarendsveen ontkennen deze vrijdag alle betrokkenheid. Toch blijven ze voorlopig nog achter tralies.

Tot hun afgrijzen mogen ze de bak nog niet uit, en dat terwijl ze maximaal nog drie maanden moeten wachten voordat ze weer moeten voorkomen. Hun advocaten Boom en Bordewijk willen namelijk veel meer getuigen horen in de zaak. Dat mag van de rechtbank, maar de 26-jarige Vlaardinger en een 47-jarige plaatsgenoot moeten tot die tijd wel in voorarrest blijven.

Ontkennen dat er een hennepplantage was in de kas aan de Veense Floraweg kunnen de verdachten niet. Zelden wordt er bij het oprollen van een plantage ’zo’n enorme hoeveelheid planten en stekken’ aangetroffen, laat officier van justitie Kuipers nog fijntjes weten. Tien verdachten werden die zaterdag in augustus dit jaar aangehouden: naast drie mannen ook nog zeven Bulgaarse vrouwen die de plantjes zouden hebben geknipt.

Twee hoofdverdachten moeten zich deze vrijdag verantwoorden. De zaak wordt nog niet echt inhoudelijk behandeld, al worden hun standpunten al wel duidelijk. De jongste, een 26-jarige Vlaardinger, zou volgens zijn advocaat ’te goeder trouw’ zijn geweest en alleen maar hebben geholpen bij vertaalwerk en wat administratie voor het bedrijf dat de kas heeft gehuurd. Hij is nooit met justitie in aanraking geweest. ,,Hij gebruikte ook steeds zijn eigen naam, als er dingen geregeld moesten worden. Hij heeft zelf namelijk een bedrijf, waar het hangende het onderzoek nu steeds slechter mee gaat omdat zijn vader het in zijn eentje niet redt.’’ Zijn cliënt vult aan: ,,Wietkwekers zijn veel gehaaider. Ik hielp slechts bij peperteelt in de kas.’’ Klusjesman

De ander, die met behulp van een tolk de zitting volgt, zou in een verklaring bij de politie hebben gezegd dat hij ’maar een kleintje is en dat er veel grotere vissen zijn’. Nu beroept hij zich op zijn zwijgrecht, ook omdat hij bang is. Zijn raadsman Boom stelt dat zijn cliënt slechts klusjesman was, die wat spullen heen en weer bracht. ,,Die man heeft nooit een voet in die kas gezet. Misschien heeft hij wel eens wietplanten vervoerd, zonder dat hij het wist. Maar die plantjes zaten dan ook in dichte dozen.’’

Zijn advocaat Boom zegt met allemaal vraagtekens te zitten na het lezen van het dossier. Hoe kan het zijn dat van vijf van de zeven Bulgaarse knipsters de adresgegevens niet bekend zijn en waarom zijn de dames niet gehoord? ,,Zij kunnen duidelijkheid geven over de positie van de verdachten. Waarom zitten zij hier niet?’’ De rechtbank is het daar mee eens en wil dat er gepoogd wordt de vrouwen te achterhalen zodat zij alsnog kunnen getuigen.

Het liefst wil advocaat Boom ook nog een contra-expertise van de wietplanten en stekjes. ,,Misschien waren het wel planten die alleen voor de touwindustrie geschikt waren. Er zijn geen lampen of andere zaken gevonden die gebruikelijk zijn bij wietkweken voor consumptie.’’ Dat uitzoeken kan niet meer, want alles is al vernietigd.

Het laatste nieuws.