Premium

Ambtenaar Purmerend vrijgesproken van corruptie

Ambtenaar Purmerend vrijgesproken van corruptie
Schiphol/Purmerend

De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag oud-ambtenaar Cees S. (65) van de gemeente Purmerend vrijgesproken van ambtelijke corruptie.

Ook zijn vriend, de 58-jarige projectontwikkelaar Mark V. uit Wijdenes, sprak de rechtbank vrij. Hij werd verdacht van omkoping van de ambtenaar. Tegen beide mannen had het openbaar ministerie werkstraffen geëist van 200 uur.

De rechtbank vindt dat er geen bewijs voor is dat de projectontwikkelaar de ambtenaar heeft omgekocht met giften en diensten. Er was kortom geen sprake van steekpenningen. Cees S. was jarenlang bedrijfsadviseur bij de afdeling Economische Zaken van de gemeente Purmerend.

Architect

De rechtbank vindt dat niet is bewezen dat de projectontwikkelaar de prijzen drukte bij de bouw van het huis van de ambtenaar in Broek in Waterland.

Alleen de architect van het huis heeft volgens de rechtbank een lagere prijs berekend, maar er is geen sprake van een opzettelijke gift, waardoor de ambtenaar is omgekocht. De rechtbank ziet geen direct verband tussen deze gift en projecten van de gemeente Purmerend, waarbij V. was betrokken. Geen omkoping dus.

Ook stelt de rechtbank dat er geen sprake was van een gift met als doel omkoping toen V. een bedrijfspand in Zwaag exclusief verkocht aan zijn vriend S. Dat gebeurde in 2008.

Het OM ziet een relatie met een viertal projecten, waarbij V. in Purmerend was betrokken en waarbij de ambtenaar hem zou hebben bevoordeeld.

Maar drie daarvan lagen ver voor 2008 en de rechtbank ziet die relatie daarom niet. Het vierde project, een woningbouwproject in Purmerend, was ver na 2008. Ook daarmee ontbreekt het verband, stelt de rechtbank.

Plukken

Omdat er geen sprake was van giften en dus van omkoping, komt de rechtbank niet toe aan het beoordelen van de vier bouwprojecten in Purmerend, waarbij V. was betrokken.

Omdat beide mannen zijn vrijgesproken, heeft de rechtbank geoordeeld dat het OM niet ontvankelijk is in de ontnemingszaak tegen de verdachten. Het OM wilde de ambtenaar plukken voor een bedrag van 114.000 euro en de projectontwikkelaar voor 5,3 miljoen euro.