Bondscoach over kampioene Ligtlee: ’Ze is gewoon te zwaar’

Elis Ligtlee (voorgrond) op het NK in actie tijdens de sprintfinale tegen Laurine van Riessen.
© Foto ANP
Alkmaar

Anderhalf jaar na de Spelen van Rio de Janeiro is Elis Ligtlee natuurlijk nog altijd olympisch kampioene – die titel kan ze pas in 2020 verliezen – maar het goud is zijn glans inmiddels wel verloren. Ligtlee is een flink eind verwijderd van de internationale top. En de boodschap van de nieuwe bondscoach, Bill Huck, is overduidelijk. ,,Elis heeft gewoon overgewicht. Ze zal moeten afvallen, want met dit gewicht kan ze geen wereldprestaties leveren’’, zegt Huck.

Ligtlee werd vrijdagavond op het NK baanwielrennen in Alkmaar vijfde op de keirin – het onderdeel waarop ze in Rio olympisch kampioen werd. Ook toen, in augustus 2016, was ze al zwaar. Dat ze desondanks de olympische titel pakte, had volgens Huck te maken met het koersverloop in die finale. ,,De andere rensters reden afwachtend. Daar profiteerde Elis van. Op die manier kún je op de keirin olympisch kampioen worden. Maar de sprint is een ander onderdeel, daar gaat het om pure snelheid. En daar is ze nu te zwaar voor. Dat weet ze zelf ook. En ik heb het haar ook gezegd in persoonlijke gesprekken. Maar het is wel haar eigen verantwoordelijkheid om er echt mee aan de slag te gaan.’’

Knieblessures

Ligtlee (23) heeft na haar olympische titel geen aansprekend resultaat meer geboekt. Dat had vooral te maken met twee hardnekkige knieblessures, die haar maanden aan de kant hielden. Maar ook had ze last van alles wat op haar afkwam na die gouden race in Rio. Aandacht, verwachtingen, druk. Daar kwamen tussendoor nog wat privé-omstandigheden bij en eerder dit jaar ook het vertrek van bondscoach René Wolff. Hij werd opgevolgd door Huck, een Duitser die voorheen bij de Amerikaanse bond werkte.

Fit worden

Al met al was Ligtlee vooral bezig met fit worden, trainen, zich afvragen ’kan ik het nog?’, weer fit worden en nog meer trainen. En intussen zag ze de andere rensters wedstrijden rijden en successen behalen. ,,Dat is super voor hun, maar voor mij wel moeilijk. Ik doe niet aan baanwielrennen om alleen maar te trainen’’, zegt Ligtlee.

Ze reed af en toe een wedstrijd, maar eigenlijk maakte ze pas vorige maand echt haar rentree. Op de wereldbekerwedstrijden in Manchester klokte ze een goede kwalificatietijd, maar ze kwam niet in de buurt van het podium. ,,Ik zet wel stapjes vooruit, maar ik wil weer de Elis zijn die ik was. De supersterke Elis. Dat ben ik nu niet. Daar heb ik meer voor nodig. Dan moet het mentaal en fysiek allemaal oké zijn.’’

Tranen

Dat het allemaal vrij diep zit bij Ligtlee, bleek toen ze vrijdagavond van de NOS-verslaggever te horen kreeg dat ze over drie weken mag starten op de wereldbeker in Minsk. Dat had de bondscoach hem zojuist gezegd. ,,Echt? Waarom zegt ie dat dan eerst tegen jou en niet tegen mij?’’, zei Ligtlee, waarna ze brak en haar tranen de vrije loop liet.

Direct na het interview zat ze al om tafel met Huck en assistent-bondscoach Hugo Haak, om de kou uit de lucht te halen. Het was niet de bedoeling geweest dat ze het op deze manier te horen kreeg, zei Huck.

De wereldbekerwedstrijd in Minsk is voor Ligtlee de laatste kans om zich te plaatsen voor het WK in Apeldoorn (28 februari-4 maart). Dat WK in eigen land wil ze natuurlijk dolgraag meemaken. Dan weet ze wat haar te doen staat, zegt Huck. ,,Om naar het WK te gaan, zal ze in Minsk een podiumplek moeten halen.’’

Huck heeft met Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx twee rensters die beter presteren dan Ligtlee. Op het NK won Van Riessen zowel de sprint als de keirin. Waar Rio voor Ligtlee een soort breekpunt was, was het voor Van Riessen een startpunt. ,,Ik heb daar direct tegen mezelf gezegd ‘oké, als ik op de Spelen mee wil doen om de medailles, moet het dus beter’. Ik ben bijna meteen na die Spelen begonnen met trainen. Op weg naar 2020’’, zegt Van Riessen.

Huck schrijft Ligtlee – of ze nou het WK in Apeldoorn haalt of niet - voor de toekomst niet af, dat zeker niet. ,,Ze heeft de capaciteiten, de kwaliteiten om wereldkampioen te worden – als ze op het juiste gewicht is. Maar nogmaals, dan zal ze moeten accepteren dat dat zo is en dan zal ze zelf haar verantwoordelijkheid moeten pakken.’’

Uitslagen NK baanwielrennen

Vrouwen, keirin: 1. Laurine v Riessen, 2. Steffie vd Peet, 3. Hetty vd Wouw.

Vrouwen, koppelkoers: 1. Wild/Kessler, 2. Knetemann/Pieters, 3. De Zoete/Raaijmakers.

Mannen, 1 km: 1. Harrie Lavreysen 1.02,172 (baanrecord), 2. Sam Ligtlee, 3. Carlo Cesar.

Mannen, puntenkoers: 1. Yoeri Havik, 2. Jan-Willem v Schip , 3. Roy Pieters.

Net binnen