Open Boerderijdagen Westzaan: blij in de rij voor rondje door de wei [video]

Frederieke en Jasper uit Hoorn in de kruiwagenrace. Papa Koen trekt even een sprintje met zijn kroos in de kruiwagen.© Foto: Wim Egas

Ron Amesz
Westzaan

Voorzichtig een koe aaien, racen met een kruiwagen, je neus dichtknijpen als je door de stal banjert. Op de boerderij van maatschap Bax aan het Zuideinde in Westzaan kon en mocht het gisteren allemaal tijdens de Campina Open Boerderijdagen.

Vijftienhonderd gasten konden Johan en Henny Bax verwelkomen op hun erf. Ze doen al voor de zesde keer mee aan het evenement.

’Boer’ staat in kapitale letters op het jack van Johan, een herkenbaar baken op het boerenbedrijf. Om hem heen kinderen die op een tractor gefotografeerd worden, kleuters op een trampoline, anderen die melkbussen tillen, een kunstkoe melken of op de boerenstormbaan zaklopen en autobandspringen. Om de hoek van de grote koeienstal vormt zich een lange rij wachtenden: iedereen wil wel een hobbelig ritje maken door het weiland. Een voor een klimmen ze in de wagen achter de tractor.

De kalfjes krijgen alle aandacht van vooral de jongste kinderen. Kleine handjes schuiven steeds een heel klein beetje stro richting de bek. Een ’high five’ van papa volgt als beloning. De geur in de koeienstal doet sommige kinderen vies kijken. Anderen klimmen achter het stuur van het een grote tractor.

„Superlieve kalfjes/koeien, kusjes”, schrijven Finn en Tamara op een bord. ’Ik vond het leuk’ kalkt Minke ernaast, als bedankje voor een onvergetelijke dag op de boerderij.

Net binnen