Oplichter uit Medemblik krijgt vier maanden celstraf

Alkmaar

De rechtbank heeft Niels D. (35) uit Medemblik wegens viervoudige oplichting veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf.

De man is bij verstek veroordeeld.

Hij had tijdens een verhoor laten weten, dat hij bewust geen vast woonadres heeft omdat hij door de politie en door hem opgelichte schuldeisers gezocht wordt.

Zijn praktijken waren ook al in het televisieprogramma Opgelicht aan de orde gekomen. Volgens justitie is de man tegenwoordig ook onder het alias Niels Slijkerman op datingsites actief.

D. schrok er niet voor terug eigen familieleden met bedrieglijke verhalen geld te ontfutselen. Eind 2015 had hij familie, de vrouw van een neef, 200 euro laten betalen voor nooit geleverde kaarten voor een concert van Adele.

In juli 2016 had hij bij een bedrijf in Nibbixwoud, na het overleggen van valse betalingsbewijzen, een Volkswagen Golf ter waarde van 18,5 mille meegenomen.

In maart 2016 deed hij zich voor als verhuurder van de woning waarin hij verbleef, in Hoogkarspel. Kandidaat-huurders betaalden hem 1550 euro. En in juni 2016 waren in een scooterbedrijf in Hoorn na een reparatie valse betalingsbewijzen getoond.

Bij de zogenaamde verkoop van laptops (een Lutjebroeker betaalde 450 euro en kreeg niets) en van kaarten voor een voetbalwedstrijd (75 euro voor Ajax-Rapid Wien) had D. zijn eigen naam en zijn eigen bankrekeningnummer gebruikt. Die gevallen beschouwde de rechtbank niet als oplichting, maar als tekortkomingen bij de levering.