Fruittelers weer bijgepraat

Fruittelers bijeen tijdens de Noord-Hollandse Fruitteeltdag luisteren aandachtig bij een demonstratie van een spuitmachine.© Foto Marcel Rob

Coen van de Luytgaarden
Hem

Koeltechnieken en fruitbewaring. Maar ook transport en oogsttechnieken kwamen aan de orde tijdens de Noord-Hollandse Fruitteeltdag.

Omdat ook in de fruitteelt schaalvergroting aan de orde van de dag is, legt automatisering en mechanisatie een steeds groter beslag op de sector. Dat was ook goed te zien aan het aantal leveranciers dat zich tijdens de informatiemarkt presenteerde in de loods van transportbedrijf Hoek in Hem. Vertegenwoordigers van boomkwekerijen, fruitkisten, bodemverbeteraars, koeltechnieken en gewasbescherming verdrongen zich om de gunst van de Noord-Hollandse fruitkweker. Buiten waren er enkele leerzame demonstraties van onder meer spuitmachines. Fabrikanten gaven tekst en uitleg over de laatste ontwikkelingen op het gebied van dosering, veiligheidseisen en bediening van de installatie.

Hoogwerker

Illustratief was ook de demonstratie die Olaf Vernooij van Agricom gaf met zijn allernieuwste hoogwerker. Het zelfrijdende vehikel brengt uitkomst bij het aanbinden van appel en perenbomen, het snoeien en het oogsten van fruit. ,,Deze installatie ’leest de bomenrij’ en blijft keurig op koers door navigatietechnieken. Dit apparaat scheelt je een volledige fte en die formule past volledig in de schaalvergroting in deze sector’’, aldus Vernooij.

Machines of niet, uiteindelijk moet de natuur het doen, zo bleek ’s morgens tijdens een rondtoer in de boomgaard van perenteler Cees van der Gulik in Wijdenes. Daar gaven agrarisch adviseurs tips over gewasbescherming, ziektebestrijding en informatie over toepasbare middelen. Karin Winkler van de Wageningen Universiteit & Research gaf een toelichting op het project oorwormen. Die worden ingezet ter bestrijding van vlooien en schimmelziekten. Deze vorm van biologische bestrijding krijgt steeds meer vorm en bespaart telers niet alleen geld, maar draagt ook bij aan een positief imago van de sector.

Opvolging

Een onderwerp van gesprek vormde ook bedrijfsopvolging. Of beter gezegd; het gebrek daaraan. De sector vergrijst en steeds meer bedrijven stoppen omdat er geen opvolgers klaar staan. Rendementen staan onder druk en de toewijding van het bestaan valt de jeugd steeds zwaarder, zo viel te beluisteren.

Net binnen