Speciale presentatie Wolkersbiografie op Texel

Jan Wolkers en Onno Blom in 2007 op Texel bij zijn laatste werk, geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom in zijn tuin.

Jan Wolkers en Onno Blom in 2007 op Texel bij zijn laatste werk, geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom in zijn tuin.© TESSA POSTHUMA DE BOER

Anja Roubos
Den Burg

Onno Blom geeft zaterdag 28 oktober een speciale presentatie van zijn Wolkersbiografie op Texel.

Op donderdag 19 oktober, Wolkers' tiende sterfdag, promoveert de Leidse auteur op zijn tien jaar durende onderzoek naar Texels beroemdste inwoner. Dat leverde intiem en persoonlijk materiaal op uit Wolkers' hele leven. ,,Een sensatie, bijna alleen maar nieuw materiaal. Het archief in het woonhuis op Texel is een schatkamer'', zegt Blom, terwijl hij zijn vijf weken oude dochtertje Sofie met een speen tevreden probeert te houden. ,,Het boek en de baby werden in dezelfde week afgeleverd'', grapt hij. Daarnaast maakte hij ook nog een expositie over Wolkers in diens geboortedorp Oegstgeest. ,,In kasteel Oud-Poelgeest, het terrein van zijn jeugd, waar hij het drukke gezin en de harde hand van zijn gereformeerde vader ontvluchtte. In het schetsboek dat ik vond op Texel heeft hij als 17-, 18-jarige jongen in de oorlog dit terrein helemaal vastgelegd.''

Gelukkig op Texel

Een stekje van de tulpenboom die Boerhaave in de 18e eeuw op Oud-Poelgeest plantte, zette Wolkers naast zijn atelier op Texel. De herfstbladeren van die boom vielen op het glazen dak en vormden de inspiratie voor zijn laatste grote werk. ,,Dat doek verbindt Oegstgeest met Texel; als jongen vluchtte hij in de natuur en op het eiland leefde hij omringd door de natuur. Texel was voor hem het paradijs, nergens is hij gelukkiger geweest als daar. Het is de plek waar zijn leven in harmonie is gekomen'', aldus Blom. Ook voor de biograaf was het 'een feest' om op de veerboot te stappen. Hij logeerde vaak bij Karina Wolkers om lang te kunnen doorwerken in het enorme archief van de kunstenaar.

Daarom houdt Blom op het eiland een speciale presentatie van zijn Wolkersbiografie 'Het litteken van de dood'. Hij wordt bijgestaan door Texelaar Theun de Winter, 'een hele goede vriend van Wolkers', die een nieuw gedicht over Texel en Wolkers voorleest, en schrijver Theodor Holman, die Karina interviewt.

Net binnen