’Knuffelveulen’ uit Breezand geeft kopjes en slaapt op schoot

Lizz Braas, dochter van Kim en Roel, en het knuffelveulen geven elkaar kopjes en kusjes.
© Foto Familie Braas
Breezand

Famõs Cjaval is de naam. Oftewel: ’Prachtig Paard’. Het veulen van amper een maand in de stal bij Kim Braas-Daalder (35) en Roel Braas (30) uit Breezand is niet alleen een goed gelukt exemplaar, maar vooral bijzonder. Want welk jong paard geeft bijna direct kopjes als een kat, poten als een hond en kruipt met het hoofd bij mensen op schoot voor een dutje? Famõs Cjaval dus.

,,De meeste veulens zijn heel afstandelijk, vaak schuw. Die van ons wordt door haar moeder, merrie Jewel, beslist niet in bescherming genomen. Sterker, ze duwt haar kind juist eerder onze richting op.’’

Kim Braas-Daalder, en niet alleen zij, is verbaasd. Van de vele paarden en pony’s die zij ooit heeft bereden of gehad, is de jongste ’anders dan anderen’.

Vanaf de geboorte (’Hij kwam binnen zes minuten ter wereld’) tot aan heden ontwikkelt Famõs Cjaval zich in haar ogen als een opmerkelijk dier.

,,We hadden vier paarden en pony’s. Omdat we er eentje bij wilden, hebben we Jewel laten dekken. Bij een stal in Kwadijk’’, vertelt de Breezandse.

,,We wilden eigenlijk een veulen van een Fries paard. Toen we daar waren, kwam er geen een uit zichzelf naar ons toe. Ze keken nors, waren niet gezellig en leken wel chagrijnig.’’

Omdat Roman Lifestyle, een forse Hannoveraan, een veel vriendelijker indruk maakte, werd puur op gevoel voor die hengst als vader gekozen.

Combinatie

,,Velen hebben me voor gek verklaard. Omdat de combinatie Hannoveraan en Fellpony, ja, de moeder is een pony, niet alledaags is’’, aldus Braas.

,,Sinds Famõs Cjaval er is, de bevalling heb ik gedaan, is-ie vreselijk lief. Ze knuffelt, kroelt, is vreselijk mak en aanhankelijk. Terwijl veulens normaal hard bij je weg rennen.’’

Regelmatig, wanneer dochter Lizz (5) en nicht/buurmeisje Britt (15) buiten in de paardenbak zijn, komt het knuffelveulen bij ze liggen. Legt zijn hoofd in hun schoot en valt in slaap. ,,Soms slaapt-ie dan ruim een half uur. Nou, dan voel je het wel tintelen in je benen, hoor’’, zegt Britt.

Het is Braas’ bedoeling de hengst zelf in te rijden voor de volgende generatie. ,,Met Famõs Cjaval hoop ik vrijheidsdressuur te gaan doen, het dier kunstjes te leren. Dat lijkt me leuk. Hij geeft nu op commando al voetjes. Weet hoe-ie met het been naar voren om eten moet vragen. Het is een heel lief, slim dier. Lijkt met zijn sierlijke hoofd en mooie lijf sprekend op zijn vader.’’

Het veulen is binnen enkele weken al gewend aan drukte en veel mensen. Zo loopt het regelmatig over straat naar een weiland, een steenworp verderop.

Aan lijntje

,,Dan zit-ie vast aan een lijntje en loopt telkens keurig netjes mee. Langs verkeer met trekkers, automobilisten en fietsers, zonder zich ook maar iets aan te trekken van wat er allemaal om hem heen gebeurd. We zijn minimaal vijf minuten naar dat weiland onderweg. Ook dat is voor een jong paard, dat over het algemeen nog schrikachtig is, best bijzonder.’’