Dansen, dansen, dansen... Ook in je eentje

Laten we paars de kleur van de dans noemen. En dansen gaan we deze week, met de nieuwe Zomertijd playlist. Dansen in je eentje, alsof er niemand kijkt, of dansen in de massa, wat vast binnenkort weer kan!

Het begint niet met de meest wilde dans, die van Portugal. The Man. ’Purple Yellow Red and Blue’ heet het nummer, dat in vier van de acht Zomertijdlijsten had kunnen meedraaien. Lekker meebewegen op dit net niet te slome ritme. Portugal. The Man mag een van de merkwaardigste bandnamen ooit zijn. De groep komt uit Alaska en draait al even mee. In Nederland scoorde de band een aardige hit met ’Feel it still’, ook een lekker dansnummer, dat ondertussen in talloze reclamespotjes en andere al dan niet commerciële projecten is gebruikt.

De samensteller van deze lijst moet iets toegeven: hij is een beetje verliefd op Sofi Tukker, dat eigenlijk niet iemand is, maar twee iemanden. Het duo Sophie Hawley-Weld en Tucker Halpern grossiert in opgewekte dansbaarheid, hier verpakt in een remix van het nummer ’Purple Hat’ door de Amerikaanse muzikant, producer en dj Dillon Francis. Zoek op Youtube ook maar eens op liveopnames van Sofi Tukker, dan zul je eens wat meemaken.

Het tempo gaat weer iets omlaag, maar ’In Colours’ van Band of Skulls leent zich wel degelijk tot expressief danswerk. De Britse band is een echte band, zonder al te veel elektronica, met echte drums en gitaren. Wie geen zin heeft om te dansen, die zet ’Wanderluster’ van deze band op. Dat nummer heeft een maatsoort die iedere vorm van lichaamsbeweging bij voorbaat onmogelijk maakt.

Beck! Deze muzikale miljoenpoot uit de Verenigde Staten weet het zweet van ons voorhoofd te doen parelen. ’Colors’ heet het nummer en daarom staat het natuurlijk in deze paarse playlist. Het nummer komt van het gelijknamige album uit 2017. Beck scoorde voordien al met diverse andere albums, die wat stijl betreft nogal uiteen lopen, maar toch allemaal dat typische Beck-stempel dragen. Dat komt deels door het zeer herkenbare stemgeluid van Bek David Campbell, maar ook door zijn eigenzinnige melodieuze keuzes.

Een van de leukste platen van vorig jaar was ’Heavy Light’ van U.S. Girls. Daar komt het nummer ’4 American Dollars’ vanaf, dat alleen maar in deze lijst is beland vanwege de dansbaarheid. En omdat het zeer prettige kauwgum voor het gehoororgaan is. Geen wegwerppop, Meghan Remy, die in haar eentje U.S. Girls vormt, heeft echt wel wat te vertellen met haar experimentele pop.

Ook ’French Disko’ van Stereolab heeft niets met de kleur paars te maken, tenzij je hoofd paars kleurt wanneer je je zelf helemaal laat gaan op het doorstomende ritme van dit nummer. De bijna serene zangkoortjes zweven prachtig over dit hoogpolige geluidstapijt. De geschiedenis van Stereolab, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, kent enige tragiek. Zangeres Mary Hansen overleed in 2002, toen ze in Londen werd aangereden door een auto, terwijl ze zelf op een fiets zat. Van ’French Disko’ staan op YouTube verschillende prachtige liveopnames, waarin het tempo soms zo hoog ligt dat je denkt dat de hele band uit de bocht gaat vliegen en - hopelijk - in de strobalen belandt.

Gitaarwonder

’Purple Haze’ van Jimi Hendrix had het qua titel goed gedaan in deze lijst, maar qua dansbaarheid laat het ernstig te wensen over. Daarom een uitvoering door The Cure, waarin we Jimi Hendrix nog wel even horen zeggen dat het allemaal ’really outta sight’ is, zoals in de jaren zestig werd gesproken over zaken die je nu ’vet’, ’chill’ of ’nice’ zou noemen. Het nummer is afkomstig van een tributealbum met muziek van het gitaarwonder uit Seattle, ’Stone Free, a tribute to Jimi Hendrix’. Dat is op Spotify helaas niet terug te vinden, maar wel in zijn geheel op YouTube. Dansen op The Cure vraagt wel om bovenmaatse zwarte kleding, zeep in je haar en een motoriek die lichte depressie uitstraalt.

Een ode aan de schilder krijgen we in uptempo van Boney M (foto). Het gaat hier om de kunstschilder en niet om de huisschilder, dat kunnen we onomwonden vaststellen wanneer we naar de doorwrochte tekst luisteren. Boney M was een van die groepen uit de jaren ’70 waarvan nooit helemaal duidelijk was of de zangers en zangeressen die op televisie en op de podia verschenen, eigenlijk wel degenen waren die ook in de studio actief waren geweest. De enige man in de groep, Bobby Farrell, zong in de studio in ieder geval niet. Live viel hij op door zijn excentrieke dansbewegingen, die net zo onvoorspelbaar waren als de uitslag van de Staatsloterij. Farrell, die sterke banden met Nederland had, overleed in 2011 in een hotelkamer in Sint Petersburg, na een optreden. Hij ligt begraven op Zorgvlied in Amsterdam, alwaar bloemen en bezoek. Wijk ’De Punt’, grafnummer N-1-1211.

Is ultra-violet paars? Deze vraag doemt op bij het nummer van U2 in deze lijst. Violet is een kleur die in ieder geval een paarsachtige indruk achterlaat op ons netvlies. Paars is een kleur die is samengesteld uit rood en blauw, die in zeer nauwkeurige verhoudingen met elkaar moeten worden gemengd, omdat er anders al snel een heel vies kleurtje ontstaat, dat associaties oproept met de ontlasting van een hond die een rood of blauw waskrijtje heeft opgegeten. We mogen violet paars noemen, vinden deskundigen. Kijk maar naar het violette deel van de regenboog, dat mag je ook met een gerust hart aanduiden als paars. Alleen ultra-violet? Dat is eigenlijk geen kleur, want we kunnen het niet waarnemen. Het is een straling, de er voor zorgt dat onze huid verkleurt, als je tenminste niet al een kleurtje hebt. Of Bono deze kennis had toen hij dit nummer schreef, hebben we hem niet kunnen vragen.

The Style Council van Paul Weller en anderen is een groep die zeker in een stijlvolle danslijst thuishoort, alhier met het onstuimige ’Walls come tumbling down’. Gooi thuis ook ’Shout to the top’ er gerust nog even achteraan.

Waarna we doorstomen naar ’mister purple’ himself: Prince! Gewoon twee nummers achter elkaar uit twee geheel verschillende periodes van ’s mans roerige bestaan. Op ’Get off’ laten we ons lichaam lekker zijn gang gaan, terwijl we onze danspartner af en toe ondeugend aankijken tijdens ’23 positions in a one night stand’. Dit nummer gaat niet over de liefde, dit gaat over seks. Prince gooit het tempo omhoog in ’Guitar’, waarin de gitaar inderdaad een hoofdrol speelt. ’Purple rain’ van de Minneapolis Midget had qua titel natuurlijk niet misstaan in deze lijst, maar dansen op dat nummer is niet heel erg inspirerend. We hebben ook nog gezocht naar uitvoeringen van anderen van ’Purple Rain’, maar die halen het allemaal niet bij het origineel.

Adembenemend

Behalve dan de versie die Jett Rebel een paar jaar geleden deed bij De Wereld Draait Door, dat was vrij adembenemend. Zanger-multi-instrumentalist Jelte Tuinstra is een groot Princeliefhebber, wat ook te horen is aan ’Tonight’ dat op de paarse lijst is beland. Over enkele weken een interview met Jett Rebel in de Zomertijd, onder meer over zijn nieuwe album, dat wat hem betreft de ultieme afspeellijst is op het feest, de avond voor de wereld vergaat. Hopla! Voetjes van de vloer!

Purple Disco Machine maakte de remix van ’Cloud 9’ van Jamiroquai, waarop we hierna het lichaam in beweging zetten. Het tempo ligt een stukkie hoger dan het origineel, het geheel is sowieso meer in de jaren ’70 en ’80 discosferen getrokken, wat je wel kan overlaten aan de Duitser Tino Schmidt, die schuilgaat achter Purple Disco Machine.

Van een geheel andere orde is ’Lavender coffin’ van Lionel Hampton. Een zeer klassieke jazzswinger uit de vorige eeuw, 1949 om precies te zijn. Er wordt gezongen over het woeste leven en wat er daarna moet gebeuren. Het stoffelijk overschot moet in een lavendelkleurige kist ter aarde worden besteld, laat dat duidelijk zijn. Ook moeten er elf maagden rond de kist staan, die zingen dat je hip moet zijn. De vibrafonist en bandleider Hampton overleed in 2002 en naspeuring leert dat hij in een bruine houten kist werd begraven. Er waren wellicht elf maagden aanwezig, maar die hebben zich niet als zodanig bekendgemaakt en zingen deden ze evenmin. Wel was er muziek van Wynton Marsalis, geen beroerd alternatief.

Je vindt de playlist hier

Meer dansen? Zoek dan de lijst ’Vrij in Zomertijd’ van vorig jaar er nog eens bij.

Net binnen