Tallon Griekspoor klopt Van de Zandschulp in finale Dutch Open [video]

Tallon Griekspoor in actie op het Dutch Open.
© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk
Amersfoort

Tallon Griekspoor heeft het Van Mossel Kia Dutch Open in Amersfoort op zijn naam geschreven. De Nieuw-Venneper (25) versloeg zijn leeftijdsgenoot en voormalig trainingsmaat Botic van de Zandschulp in drie sets: 6-1, 3-6, 6-1.

Zo grillig als de uitslag was, zo verliep ook deze gedroomde finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst die dit jaar hard op weg zijn de top honderd op de wereldranglijst te bereiken. Omdat ze elkaar zo goed kennen, werd het geen hoogstaande partij.

Een slordige Van de Zandschulp maakte in de openingsset te veel fouten waardoor het vrij vlot 6-1 was, maar daarna nam de Veenendaler met zijn keiharde ’groundstrokes’ het initiatief en bracht hij Griekspoor aan het wankelen. In de derde set leek Griekspoor meteen gebroken te worden in zijn eerste opslagbeurt, maar hij hield stand en plaatste de game erna zelf een break, waarna het verzet van Van de Zandschulp gebroken was.

,,We hebben allebei zeker niet ons beste tennis laten zien’’, reageerde Griekspoor. ,,Dat komt omdat we elkaar door en door kennen en sowieso heb ik de hele week niet zo heel goed gespeeld. Maar goed, ik sta hier uiteindelijk toch met de eerste prijs in mijn handen.’’

De Nieuw-Venneper voelde wel extra druk voor eigen publiek. ,,Natuurlijk, ik was eerste geplaatst en Botic tweede en mensen verwachten dan dat je wel even de finale haalt. Maar dat lukt niet zomaar.’’

Met zijn overwinning komt Griekspoor vermoedelijk rond plaats 105 op de wereldranglijst terecht. ,,De US Open-lijst komt morgen uit, daar zal ik nog net niet op staan. Maar het gaat de goede kant op.’’ Zondagavond vliegt Griekspoor naar Zwitserland, waar hij dinsdag zijn eerste partij speelt in het ATP-toernooi van Gstaad.

Net binnen