Honderd procent zeker van Tokio is Stefan Rusch nog niet: ’Er moet dus nog iemand afvallen’

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan wheeler Stefan Rusch uit Purmerend.

,,Zenuwen zijn er nog niet. De Olympische Spelen zijn er natuurlijk bijna, maar voor ons Paralympiërs duurt het nog iets langer. Hoewel ik me al heb gekwalificeerd, is het overigens nog niet honderd procent zeker dat ik ook daadwerkelijk naar Tokio mag afreizen.

Bij de Paralympische Spelen zijn er namelijk een maximaal aantal plekken. Bij de mannen zijn er zeven gekwalificeerde en zes plekken. Dus er moet nog iemand afvallen. Afgezien van te laten zien wat ik kan, heb ik daar geen invloed op. Merk wel dat in de trainingen alles zo verloopt dat ik er straks in Tokio sta. En met er staan bedoel ik dan dat ik mijn beste race ooit ga rijden en voor goud ga. Je hebt op een gegeven moment al zoveel ervaring dat je voelt hoe je lichaam er aan toe is.

Ik zit nu nog zeven weken voor mijn wedstrijd, dus ben nog niet in de absolute topvorm. Als dat wel het geval zou zijn, piekte ik te vroeg. Zeven weken je absolute topvorm vasthouden, is namelijk gewoon niet te doen. Ik voel wel aan alles dat ik superfit ben en elke training beter word. Dat is het gevoel wat hoort bij toegroeien naar de gouden vorm en geeft enorm veel vertrouwen. Ik heb er dan ook veel zin in.

Ik ben een sportliefhebber en tijdens de rustmomenten tussen de trainingen door zal ik zeker naar de verrichtingen van de Nederlandse atleten tijdens de Olympische Spelen kijken. Het is voor mij ook fijn om zo alvast een beetje in de sfeer te komen en die kriebels te krijgen voor we straks zelf beginnen. Uiteraard volg ik alle sporten, maar ik heb toch wel bovenmatige interesse in atletiek. Zo’n 100 meter of 200 meter sprint vind ik ontzettend spectaculair om te zien en ga ik zeker volgen vanaf de zijlijn.

De Nederlandse atleten weten natuurlijk precies waarvoor ze naar Tokio zijn afgereisd en waarvoor ze al die tijd keihard hebben getraind. Ze zijn tot in de puntjes voorbereid en ik hoef ze daarin niets meer uit te leggen. Het enige wat ik ze wil wensen, is enorm veel plezier en succes. Ik hoop dat ze echt gaan knallen en het Nederlandse publiek op de banken zulllen krijgen.”

Net binnen