Brainstorm van Jan van Breda in De Gang. Portretten van lotgenoten met niet aangeboren hersenletsel

© Foto Jan van Breda

Leontien van Engelen
Haarlem

Bij fotograaf Jan van Breda werd enkele jaren geleden in 2015 een brughoektumor in zijn hoofd geconstateerd. Na een operatie en een langdurige revalidatie leerde hij leven met lichte beperkingen. Hij bleef fotograferen en legde veertig lotgenoten vast.

Allemaal hebben ze NAH, niet aangeboren hersenletsel. Een aantal van die fascinerende portretten is vanaf 4 juli te zien in Fotogalerie De Gang in de expositie Brainstorm - I’m not alone.

Van Breda werd na zijn operatie getroffen door een bacteriële hersenvliesontsteking waardoor hij bijna het leven liet. Hoewel hij de hoop had helemaal te kunnen herstellen, moest hij na een jaar revalideren concluderen dat dat er niet meer in zat en dat hij verder moest leven met licht niet aangeboren hersenletsel. Van Breda besloot om de serie Brainstorm te maken. Het resulteerde in een veertigtal bijzondere portretten van lotgenoten. Omdat NAH vrijwel niet aan iemand is te zien, kregen de geportretteerden een pleister op het hoofd. ’Om aan te geven dat er wel degelijk iets in dat hoofd is gebeurd’, zo verklaarde hij in een eerder interview in het Parool.

De foto’s zijn te zien van 4 juli tot en met 25 september. Daarnaast hangen er vijf fotocollages die de flora van Curaçao als onderwerp hebben. Ook deze zijn gemaakt door Van Breda.

Fotogalerie De Gang, Grote Houtstraat 43 Haarlem. Gratis toegankelijk. Openingstijden: Zondag en maandag 12–17 uur; dinsdag t/m zaterdag 10–17 uur.

Net binnen