Minderjarige uit Krommenie schiet in trein bij Koog aan de Zaan gericht op persoon: celstraf geëist

Politieonderzoek bij station Koog aan de Zaan.

Politieonderzoek bij station Koog aan de Zaan.© ANP

Krommenie

Een jongen van 17 uit Krommenie moet wat het Openbaar Ministerie betreft 15 maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk, voor een poging tot doodslag op 16 maart in een trein bij Koog aan de Zaan. Door de schietpartij in de trein ontstond veel commotie en beleefden treinreizigers angstige momenten. De verdachte is eerder veroordeeld en naar nu blijkt heeft hij in de trein gericht op iemand geschoten tijdens een ruzie.

Lees ook: Zeven aanhoudingen in Koog aan de Zaan na conflict met vuurwapen in trein [video]

Ooggetuigen vertelden destijds doodsangsten te hebben uitgestaan en dat de ruzie om een meisje de aanleiding zou zijn geweest voor de schietpartij binnen een groep luidruchtige jongeren. Donderdag vond achter gesloten deuren, vanwege de minderjarige leeftijd van de verdachte, de strafzaak plaats.

Lees ook: Passagier Eric (19) na vuurwapenincident in trein Koog aan de Zaan: ’Dit was doodeng’

Justitie verdenkt hem van het gericht schieten op iemand uit de groep en eist 15 maanden voor poging tot doodslag.

„Het gaat om een zeer ernstig feit, verdachte heeft midden op een dinsdagochtend, in een drukke trein, tot twee keer toe met een vuurwapen geschoten. Er hadden mensen dodelijk gewond kunnen raken. Het had een enorme impact op volstrekt onschuldige mensen die erbij waren, zij waren geschrokken en angstig, dachten dat zij moesten rennen voor hun leven. Het OM verwijt de verdachte ook dat hij het wapen had verworven en bij zich had.”

De officier van justitie heeft meegenomen dat het om een 17-jarige jongen gaat die recidiveert, aldus het OM in een schriftelijke verklaring. Ook laat justitie weten dat er een ruzie is ontstaan die niet door de verdachte is begonnen: „En er is gelukkig niemand gewond geraakt.”

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak in deze zaak.

Net binnen