Michel Butter uit Castricum kiest na mislopen Olympische Spelen voor de marathon van Amsterdam, strijdtoneel ook voor Nederlandse titel

Michiel Butter.
© ANP
CASTRICUM

Michel Butter uit Castricum, Björn Koreman en Frank Futselaar lopen op zondag 17 oktober de marathon van Amsterdam. Ze strijden dan ook om de Nederlandse titel. De organisatie meldt de deelname van de drie atleten, die de selectie voor de olympische marathon in Sapporo misten.

Butter (2.10.30), Koreman (2.11.07) en Futselaar (2.11.30) voldeden aan de limiet voor de Spelen, maar zagen een ticket aan hun neus voorbijgaan. De Atletiekunie heeft gekozen voor drie andere lopers, met betere tijden achter hun naam: Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55) en Bart van Nunen (2.10.16).

Lees ook: Michel Butter valt net buiten de boot, Atletiekunie kiest voor Choukoud en Van Nunen en Castricummer is reserve voor olympische marathon

Butter kondigde vorig jaar september nog het einde van zijn hardloopcarrière aan, maar is inmiddels op dat besluit teruggekomen. Hoewel hij het hardlopen tegenwoordig combineert met mountainbiken, blijft hij vooralsnog wedstrijden lopen.

De marathon van Amsterdam is bekend terrein voor de 35-jarige Castricummer, hij liep er in 2012 zijn beste marathon in 2.09.58. Koreman debuteert in Amsterdam, voor Futselaar wordt het zijn tweede deelname in de hoofdstad.

"Ik geniet van de combinatie van het lopen en fietsen en voel me bevoorrecht dat ik daarmee op dit niveau nog actief mag zijn. Ik heb bijzondere herinneringen aan Amsterdam, waaronder het moment dat ik de magische grens van 2.10 uur doorbrak. Het zou fantastisch zijn als dat nog eens lukt", aldus Butter over zijn terugkeer naar Amsterdam.

De marathon in de hoofdstad kon vorig jaar niet doorgaan vanwege corona. Het NK marathon werd voor het laatst gehouden tijdens de editie van 2019. Nageeye behaalde toen zijn derde Nederlandse titel in 2.07.39. De Keniaan Lawrence Cherono zette in 2018 het parcoursrecord op 2.04.06 en daarmee is Amsterdam de snelste marathon van Nederland.

Net binnen