De persconferenties op het EK zijn spannender dan ooit. Doet ie het of doet ie het niet? | EK-column

Bondscoach Frank de Boer tijdens de (digitale) persconferentie van woensdag.
© Screenshot persconferentie

De persconferenties van spelers en trainers hebben er op dit EK een nieuwe dimensie bij gekregen. Ze zijn spannender dan ooit en dat is mooi.

Het eerste spannende moment is er al direct bij de start van de persconferentie. Doet ie het of doet ie het niet? Haalt de speler een flesje weg of laat ie het staan?

Cristiano Ronaldo begon er maandag mee. Hij ging zitten, zag vlak voor zijn neus twee flesjes cola staan, keek even om zich heen, dacht heel even na en pakte toen de twee flesjes op. Hij zette ze op een andere plek weg. Buiten beeld. Weg met die vieze ongezonde cola. Demonstratief zette Ronaldo er zijn flesje water voor in de plaats.

Het voorbeeld van Ronaldo werd gevolgd door Paul Pogba. Dit keer ging het om een flesje 0.0 bier van een van de sponsors van de Uefa. De Franse sterspeler wilde er niet mee geassocieerd worden.

Hoever de gevolgen reiken, zal nog blijken. De eerste berichten over een waardedaling van het colamerk zijn al binnen en de Uefa kennende zal ze dit niet zomaar laten lopen. Sponsors zijn heilig en moeten natuurlijk niet geschoffeerd worden.

Naast de spanning rond de flesjes is er nog een andere ’Doet ie het of doet ie het niet?’ Bij de ene verslaggever werkt de geluidsverbinding namelijk wel en bij de andere niet. Het maakt de digitale persconferentie van Oranje deze woensdag op slag spannend - en voor sommige verslaggevers erg frustrerend.

De Duitse journalist Matthias mag vanachter zijn laptop een vraag stellen en krijgt het woord.

Stilte.

’Sorry Matthias, we horen niets. We komen bij je terug, we gaan door naar Enzo.’

Na anderhalve zin van zijn vraag is ook Enzo er niet meer. ’Helaas Enzo, je valt weg. Rypke, ik zie dat jij klaar zit, toe maar, zeg het maar.’

Daarna is Hubert van de Kleine Zeitung aan de beurt. Ook geen succes.

’Het systeem is nog niet onvolprezen goed, helaas. Zullen we Enzo nog eens proberen? Enzo, ben jij er nog?’

Bij het merendeel van de verslaggevers verlopen vraag en antwoord wel goed. ,,Het wordt geen makkelijk potje tegen Oostenrijk, da’s een ding dat zeker is’’, zegt de goedgemutste Frank de Boer ergens tijdens de bijeenkomst.

Datzelfde geldt tegenwoordig voor de persconferenties.

Cristiano Ronaldo tijdens zijn persconferentie van maandag. De flesjes cola heeft hij al verwijderd.
© Foto EPA/Uefa

Net binnen