Feestje na groen licht voor IKEC Hoorn: ’Jammer van die gymzaal, maar we zijn wel creatief genoeg om een oplossing te bedenken’

Een impressie van het IKEC zoals het kan worden op de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen.
© Beeld: gemeente Hoorn / krft
Hoorn

Gebakjes voor de medewerkers en ijsjes voor de kinderen, woensdagmorgen, op alle speciale scholen die straks onder één dak komen als IKEC Hoorn. De opluchting en vreugde waren groot, nadat de gemeenteraad dinsdagavond had ingestemd met het voorstel om dit daadwerkelijk te gaan te realiseren, op de voormalige hockeyvelden aan de Nieuwe Steen.

Vijf jaar wordt er al gesproken over het plan om gespecialiseerd (basis)onderwijs, zorg en kinderopvang aan kinderen van 0 tot 12 jaar in Hoorn op één plek samen te brengen. Nu zijn de scholen nog verdeeld over zes locaties, in veelal verouderde gebouwen.

Sportzaal

Uiteindelijk was een aanpassing van het oorspronkelijke voorstel voldoende om de gemeenteraad alsnog met het miljoenenproject te laten instemmen. Dat betekent wel dat het IKEC het met een sportzaal minder moet doen - een van de aanpassingen om de nodige investering iets omlaag te krijgen - maar volgens Leen Koole, de centrumdirecteur van het IKEC in Hoorn, ’zijn wij wel zo creatief om daar een andere oplossing voor te bedenken’.

Het voorlopig ontwerp van het IKEC is gemaakt door krft uit Amsterdam, voor 450 kinderen en herbergde drie sportzalen. Volgens de berekeningen is voor dat aantal tussen de 2,2 en 2,4 sportzaal nodig. Met twee komt het IKEC dus iets tekort.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het oorspronkelijke plan voor een IKEC met woningbouw op de voormalige hockeyvelden op De Nieuwe Steen. In plaats van drie sporthallen komen er nu twee kleinere hallen of één grote die opgedeeld kan worden in compartimenten.
© Beelden: Google Maps / Gemeente Hoorn / krft

Ontwerp

Koole heeft het idee dat het mogelijk is om in het voorlopig ontwerp zo te schuiven dat het tóch mogelijk is de kinderen voldoende beweging te geven. Hij benadrukt dat juist de kinderen die naar het IKEC gaan veel beweging nodig hebben. Ze moeten leren hollen, balans houden, hun motoriek verbeteren, om hun leerprestaties te vergroten.

,,We gaan kijken naar de mogelijkheid om ook buiten gymles te geven, onder begeleiding. We gaan nadenken over de inrichting van de pleinen, dat je daar ook kunt bewegen. We moeten omdenken, dat is het. Niet denken in onmogelijkheden.’’

Volgende week is er overleg over de volgende stappen. In elk geval zal het bestemmingsplan moeten worden gewijzigd, wat tijdrovend is. ,,Maar ik houd nog steeds augustus 2024 in mijn hoofd voor de opening, zoals de wethouder ook heeft gezegd.’’

Lees ook: Bouw IKEC voor speciaal onderwijs kan eindelijk van start in Hoorn: ’Nu vooruit met de geit’

Lees ook: Fracties willen sportzaal en parkeergarage schrappen om IKEC Hoorn goedkoper te maken

Net binnen