Zoekactie naar sinds 1993 vermiste Tanja Groen uit Schagen op heide in Noord-Brabant vanwege ’concrete informatie’

Tanja Groen.
© Archieffoto
Schagen

De politie in Limburg is dinsdagochtend een zoekactie op de Strabrechtse Heide in de gemeente Heeze-Leende (Noord-Brabant) gestart. Deze zoekactie maakt onderdeel uit van het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen uit Schagen in 1993.

Op 4 september van dat jaar gaven de ouders, de destijds achttienjarige studente, als vermist op. Het Openbaar Ministerie beschouwt deze vermissingszaak als een cold case.

Politie en Openbaar Ministerie zijn sinds 2019 bezig geweest alle tips en informatie waarin mogelijk nog aanknopingspunten zitten, te onderzoeken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een plek die nog steeds genoemd wordt en waar Tanja mogelijk begraven zou liggen, is de Strabrechtse Heide. Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is deze informatie in het dossier opgenomen. Ook in (recente) getuigenverklaringen komt de heide steeds terug. De informatie is zodanig concreet dat nu een zoekactie is gestart.

De zoekactie richt zich op een concreet afgebakend gebied. De Strabrechtse Heide is heel uitgestrekt. Gezocht wordt op de plek die uit het onderzoek naar voren is gekomen. Het te onderzoeken gebied wordt al ruimer genomen dan de informatie aangeeft.

Zoekactie

Het is op dit moment niet bekend hoe lang de zoekactie gaat duren. Mogelijk dat dit enkele dagen in beslag neemt. Dit heeft er ook mee te maken hoe de zoekwerkzaamheden vorderen in het afgebakende gebied. Op het moment dat er menselijke stoffelijke resten worden aangetroffen, is het nog niet duidelijk of het hier dan daadwerkelijk om Tanja Groen gaat. Onderzoek bij NFI zal dit uiteindelijk kunnen uitwijzen. Dit onderzoek zal in ieder geval wel geruimere tijd in beslag nemen.

Lees ook: ’Van pol naar pol springen met een lijk is onzin, Tanja Groen ligt op hooguit tien meter van plek waar je met auto kunt komen’, zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen

De plek waar gezocht gaat worden, bevindt zich midden op de heide en betreft een ecologisch en zeer kwetsbaar gebied. Deze plaats is beperkt en moeilijk toegankelijk. Met de beheerder zijn afspraken gemaakt over de zoekactie. Dit gaat in goed overleg en met de grootste zorgvuldigheid om flora en fauna zo weinig mogelijk aan te tasten en te verstoren.

De zoekwerkzaamheden starten in de loop van de ochtend. Allereerst worden er materieel en apparatuur, zoals een graafmachine en grondradar, naar toe gebracht. Ook dienen eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden plaats te vinden.

Lees ook: Lijkenhonden afbesteld voor zoekactie Tanja Groen

Verdwijning

Tanja Groen verdween bijna 28 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.30 uur nog contact met haar moeder in Schagen. Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen is een cold case. Een cold case is een onopgelost levensdelict (moord of doodslag) of een zeer ernstig delict waarop een minimale gevangenisstraf van 12 jaar staat. Ook al verdween Tanja Groen bijna 28 jaar geleden, deze zaak heeft altijd de aandacht van de politie gehouden. Politie en Openbaar Ministerie hechten grote waarde aan het oplossen van dergelijke cold cases. ’Iedere (serieuze) tip wordt uitgezocht. Met name om recht te doen aan de gevoelens van onzekerheid en onrechtvaardigheid bij de nabestaanden’, zo meldt de politie.

Meer over de vermissing van Tanja Groen in het dossier over de vermissing van de Schagense op onze site.

Net binnen