Tweeling De Brouwer uit Hoofddorp plaatst zich voor Tokio; Nederland daarmee in alle zwemdisciplines vertegenwoordigd op de Spelen

Duo De Brouwer.
© Foto AFP
Barcelona

Noortje en Bregje de Brouwer hebben zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. De synchroonzwem-tweeling uit Hoofddorp eindigde bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Barcelona op de vierde plaats. Dat was ruim voldoende om een van de negen resterende startbewijzen te bemachtigen.

Na twee prima optredens op de eerste dag van het OKT, met de derde plaats bij de voorronde vrije kür en de derde plaats voor de finale technische uitvoering, zwommen de 22-jarige zussen zondagmiddag in de finale van de vrije kür opnieuw sterk. De totaalscore van de twee finales van 176.0288 punten (87.5620 voor de technische routine en 88.4668 voor de vrije kür) was goed voor de vierde plek.

Met de plaatsing van Noortje en Bregje de Brouwer is er voor het eerst sinds 2008 (Bianca en Sonja van der Velden) weer een Nederlands duet op de Spelen van de partij. „Ja, ja, het ticket is binnen en daar waren we natuurlijk voor gekomen”, jubelde de tweeling. „We zijn echt superblij, ook omdat we zo’n goede score hebben neergezet.”

De Nederlandse zwembond KNZB is nu voor het eerst met al zijn disciplines vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Naast het wedstrijdzwemmen (acht vrouwen en zeven mannen) is Oranje in Tokio actief bij het openwaterzwemmen (Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman), schoonspringen (Celine van Duijn en Inge Jansen), waterpolo (vrouwen) en het synchroonzwemmen.

Net binnen