VS en Zuid-Korea herbevestigen wens 'denuclearisering' Korea's

De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Chung Eui-Yong herbevestigen een verbintenis tussen beide landen en Japan om nauw samen te werken aan de "denuclearisering van het Koreaanse schiereiland". Dat staat in een verklaring die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een ontmoeting tussen beide ministers tijdens de G7-top in Engeland.

In het statement wordt Noord-Korea niet genoemd. Maar wel werd er verwezen naar pogingen die weinig tot geen voortgang hebben geboekt om Pyongyang ertoe te brengen afscheid te nemen van zijn nucleaire wapens. De Amerikaanse president Joe Biden benadrukte een paar weken geleden na een ontmoeting met zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Moon Jae-in nog dat hij via diplomatieke weg de spanningen met Noord-Korea wil doen afnemen. Wel zei Biden toen dat hij zich "geen illusies" maakt over hoe moeilijk het zal zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te overtuigen zijn kernwapenarsenaal op te geven.

Blinken en Chung benadrukten ook het belang gezamenlijk andere kwesties in de regio aan te pakken "waaronder de terugkeer naar de weg naar democratie voor de bevolking van Birma", staat in de verklaring waarin werd verwezen naar de militaire staatsgreep eerder dit jaar in Myanmar.

Net binnen