Premium

Purmerendse ’Blade Babe’ Marlou van Rhijn (29) beëindigt carrière per direct: ’Het zit erin, maar het hoeft niet meer’ [video]

Marlou van Rhijn eindigt als eerste vrouw op de 100 meter tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, 2016. Ze verovert tijdens dit toernooi ook goud op de 200 meter.
© ANP
Purmerend

Ze mocht zich jarenlang de snelste vrouw ter wereld – zonder benen – op blades noemen, met wereldrecords op de 100 en 200 meter. Totdat het Internationale Paralympisch Comité besloot een nieuwe formule los te laten op de lengte van de blades. Het luidde voor Paralympisch kampioene Marlou van Rhijn het begin van het einde in, zo blijkt nu.

De Spelen van Tokio naderen, maar waren voor de 29-jarige ’Blade Babe’ uit Purmerend nog ver weg. „Met mijn verkorte blades (vijf centimeter, red.) heb ik mijn loopstijl moeten aanpassen: op de training gaat het goed, maar iedere keer als het startschot van een wedstrijd klinkt, doe ik wat ik altijd deed en dat is op deze kortere blades niet meer effectief. Ik heb gouden medailles gewonnen, in volle stadions met 80.000 mensen geracet, wereldrecords gelopen… nu is het klaar. Het zit erin, maar het hoeft niet meer.”

Net binnen