Ship gaat open met tentoonstelling over verzilting

Ship op het sluizencomplex.

Ship op het sluizencomplex.© foto Ruud Karstens

van onze verslaggever
IJmuiden

Ship gaat zondag weer open. De interactieve tentoonstelling in het informatiegebouw over de aanleg van de grootste zeesluis ter wereld is voortaan woensdag t/m vrijdag en elke zondag van 10 tot 17 uur geopend.

Vooralsnog is het alleen mogelijk om de expositie te bezoeken door van tevoren een reservering te maken voor maximaal 4 personen via www.ship-info.nl. Hetzelfde geldt voor het boeken van een rondleiding met een gids, die op de genoemde dagen kan plaatshebben van 11 tot 14 uur.

Het sluizencomplex in IJmuiden is inmiddels weer open voor (brom-)fietsers en voetgangers. Ship adviseert bezoekers een mooie dagtrip te maken en op de fiets naar de experience te komen. Wie toch met de auto komt, dat kan via Velsen-Noord.

Zout

Ship toont op dit moment parallel aan de vaste opstelling een expositie over selectieve onttrekking in samenwerking met Rijkswaterstaat. De bezoeker ziet hier hoe via de sluizen in het Noordzeekanaal zout water het Noordzeekanaal instroomt en hoe verzilting ontstaat. Als de nieuwe, grotere zeesluis straks in gebruik wordt genomen, zijn er maatregelen genomen om verdere verzilting van het kanaal tegen te gaan.

Selectieve onttrekking zorgt ervoor dat een deel van het zoute zeewater dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer terug naar zee wordt afgevoerd. Dit voorkomt dat het water in het Noordzeekanaal te zout wordt en de landbouw, natuur en drinkwatervoorziening daar nadelige gevolgen van ondervinden.

Net binnen