Ruim 125.000 vaccinaties gezet in Kennemerland; online demo over maken prikafspraak

GGD Kennemerland heeft tot nu toe ruim 125.000 vaccinaties gezet. Afgelopen week werden in de regio 17.054 mensen geprikt. Dat zijn er ruim duizend meer dan de week ervoor.

Mensen die volgens hun huisarts tot een medische risicogroep behoren, krijgen vanaf nu een uitnodiging van de huisarts voor een vaccinatie op een GGD-locatie. De uitnodigingen worden de komende weken in fases verstuurd.

Tot de medische risicogroepen behoren mensen die jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgen. Het gaat in Nederland om ongeveer 1,5 miljoen personen uit de geboortejaren 1961 tot en met 2003. Na ontvangst van de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken bij de GGD. Zij krijgen dan een vaccin van Pfizer of Moderna.

Kortgeleden zijn de mensen uitgenodigd die zijn geboren in of voor 1955. Dit geldt ook voor de mensen geboren in 1961 en 1962. De GGD vraagt mensen uit deze geboortejaren die nog geen gebruik hebben gemaakt van de oproep en wél een vaccinatie-afspraak willen maken, dringend dat alsnog te doen.

Wekelijkse cijfers

Deze week (29 april tot en met 5 mei) waren er in Kennemerland 1.221 nieuwe besmettingen, dat is 9 procent lager dan de week ervoor. Er zijn 12.857 covid-19 testen afgenomen door GGD. Dit is 12 procent lager dan de week ervoor. Daarbij speelt mogelijk onder meer de meivakantie een rol, en de tijdelijke sluiting van de teststraat in Beverwijk op 4 mei in verband met de weersomstandigheden.

Inwoners van de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. De GGD merkt dat de teststraat in Haarlem soms snel vol zit en verzoekt inwoners dan uit te wijken naar een van de andere testlocaties in de regio, zoals Beverwijk of Schiphol. ,,Het is belangrijk om bij klachten te testen en dat niet met een dag uit te stellen’’, aldus de woordvoerder.

Uitleg bij online afspraak coronavaccinatie

De komende maanden ontvangen inwoners van de regio Kennemerland van 18 tot 60 jaar een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Een afspraak maken voor een vaccinatie, gaat het snelst en eenvoudigst via de website (www.coronavaccinatie-afspraak.nl) met een DigiD-account. Stichting Digisterker heeft een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak. Deze online uitleg staat op uitlegprikafspraak.nl.

Net binnen