Premium

’Geef gewoon een extra fooitje en geniet’. Alkmaarse horeca maakt zich op voor herstart. Vanuit de overlevingsstand naar het positieve. ’Die doodskisten moet je zien als een uiting van frustratie’

Nick Zuurbier. ,,Er gaat straks wel een mooie tijd aanbreken voor de horeca.’’
© Foto Erna Faust
Alkmaar

In oktober stond er een doodskist op het Waagplein en hingen rouwadvertenties achter de ramen van de cafés. De horeca ging de tweede lockdown in. 40 procent van de bedrijven stond op omvallen, was toen de inschatting van een Alkmaarse horecaondernemer.

Het doemscenario is gelukkig (nog) niet uitgekomen. Hoewel alleen nog de terrassen pas een week weer open zijn, bleef een faillissementsgolf uit. ,,Maar er zijn enorme verliezen geleden’’, stelt horecamakelaar Nick Zuurbier. ,,Die doodskisten moet je zien als een uiting van frustratie. Ik vind het zeer begrijpelijk. De horeca is heel zwaar geraakt in de coronacrisis. Ik heb vaak gedacht: waarom accepteert de sector dit allemaal?’’ En hij benadrukt: ,,Straks als de economie weer zonder overheidssteun gaat draaien, zal blijken hoe groot de schade is. Misschien gaan er dan alsnog bedrijven omvallen. Ik kan het niet inschatten.’’

Net binnen