AZ haalt grote naam terug: Maarten Martens aan de slag als trainer van Jong AZ

September 2008: Maarten Martens juicht na zijn winnende doelpunt voor AZ tegen PSV. Het was het begin van een succesreeks die naar de landstitel leidde.
© Foto Joop Boek
Alkmaar

Zeven jaar na zijn afscheid komt Maarten Martens terug naar AZ. De Belgische oud-speler, middenvelder in het kampioenselftal van 2009, wordt trainer van Jong AZ.

Martens (36) is een grote naam uit het recente verleden van AZ. Hij speelde 233 wedstrijden voor de club en maakte daarin vijftig doelpunten.

Martens kwam in 2006 over van RKC naar AZ en liet zich al snel gelden als stilist op de linkerflank. Hij zou de club jarenlang trouw blijven. En hoewel hij regelmatig geplaagd werd door blessures (onder meer een gescheurde kruisband) was hij zeer geliefd bij de supporters, vanwege zijn verfijnde manier van voetballen.

In zijn eerste seizoen bij AZ maakte Martens de dramatische afloop op de laatste speeldag mee, toen AZ de landstitel misliep door een nederlaag bij Excelsior. Twee jaar later kwam de revanche. Met Martens als basisspeler werd AZ in 2009 met overmacht landskampioen.

In januari 2014 vertok Martens bij AZ. Na 7,5 jaar Alkmaar vertrok hij naar PAOK Saloniki. Dat werd geen succes. Kort daarna sloot Martens zijn carrière af bij Cercle Brugge, waarna hij zich al snel stortte op trainerscursussen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vijf jaar geleden liep Martens, toen 31 jaar oud, daarom al eens stage in de jeugdopleiding van AZ. Het was maar een korte stage, vier dagen slechts, maar toch liet hij in die korte tijd een prima indruk achter. „Hij is een intelligente jongen die het snel begrijpt en goed kan lesgeven”, zei hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg destijds.

Club Brugge

Martens was in die tijd weer in zijn vertrouwde regio gaan wonen, het noordwesten van België. In ’de uithoek van België’, zoals hij die streek zelf noemt, werkte Martens de laatste jaren bij Club Brugge. Eerst als jeugdtrainer en dit seizoen als assistent-trainer van ’Club Nxt’, het onder 23-team van Club Brugge. Ook haalde hij zijn (Belgische) trainersdiploma voor het betaald voetbal.

Jong AZ wordt voor Martens zijn eerste baan als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

AZ was op zoek naar een nieuwe trainer voor Jong AZ omdat het contract van Michel Vonk afliep en niet werd verlengd. Kenneth Goudmijn, bij de start van dit seizoen assistent van Vonk, heeft nog niet vereiste de papieren om hoofdtrainer te zijn.

Zie ook dit verhaal met Maarten Martens uit 2019: ’Het AZ van 2009 een saaie ploeg? Nee, dat beeld klopt niet’

Maarten Martens als speler van AZ.
© foto Joop Boek

Net binnen