Ook in de binnenstad van Den Helder verdwijnen die lelijke zakken vol ingezameld plastic. Overal ondergrondse containers en oranje bakken. Bewoners kunnen nog meepraten

Den Helder

Ook in de binnenstad van Den Helder verdwijnen ze uit het straatbeeld: die lelijke zakken vol ingezameld plastic die aan de lantaarnpalen bungelen.

Bewoners van de buurten Centrum, Van Galenbuurt, Oostslootbuurt, Grachtenbuurt, Visbuurt, Sluisdijkbuurt, Willemsoord en het haventerrein krijgen ook een oranje afvalbak voor plastic.

Ze gaan dan met hun restafval naar een centrale ondergrondse verzamelcontainer en leveren de grijze container in. Aan huis krijgen ze een groene afvalbak voor gft en een oranje afvalbak voor plastic, blik en drinkpakken.

Meeuwen

De plastic inzamelzak verdwijnt dan eindelijk. En daarmee ook de overlast: vaak worden de zakken te vroeg buiten gehangen, waardoor meeuwen ze open pikken zodat het plastic over straat waait.

Overigens duurt het nog wel heel even: de gemeente hoopt de nieuwe manier van afval inzamelen voor de zomer van 2022 voor de hele binnenstad in te voeren.

Stadsbuurtjes

Hoe dat moet in de krappe stadsbuurtjes is nog niet duidelijk. De gemeente maakt met de HVC een plan van aanpak. Onder meer over waar de ondergrondse inzamelcontainers komen.

Eind dit jaar worden die aan de bewoners voorgelegd. Afgelopen periode kregen Oud Den Helder, de Vogelbuurt, de Indische buurt en Tuindorp ondergrondse containers voor restafval. Al eerder gingen De Schooten, Nieuw Den Helder/Huisduinen en Julianadorp over op deze vorm van afval inzamelen.

Net binnen