’We zullen vooral te horen zijn’ Bommenwerper B-25 vliegt op bevrijdingsdag vanuit Haarlem over Wijk aan Zee. Met dorpsgenoot Hans Dellevoet achter de stuurknuppel

Een uit de Tweede Wereldoorlog daterende B-25 Mitchell bommenwerper. Dit type vliegt woensdagmiddag over Wijk aan Zee.
© archieffoto ANP
Wijk aan Zee

Zien is misschien wat lastig, maar hij zal zeker te horen zijn. Even voor half twee vliegt een bommenwerper uit 1944, een B-25, over Wijk aan Zee. Met dorpsgenoot Hans Dellevoet achter de stuurknuppel.

Het was een teleurstelling toen vorig jaar vanwege het coronavirus alle festiviteiten, vanwege 75 jaar bevrijding, rond en op 5 mei niet doorgingen. Een van die festiviteiten was een voedseldropping boven Wijk aan Zee die Hans Dellevoet met de bommenwerper zou uitvoeren.

Bevrijdingspop

De bommenwerper gaat dit jaar wel de lucht in. Er wordt een rondje gemaakt, vertelt Dellevoet. Om 12 uur is het vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog boven hotel De Wereld waar 76 jaar geleden een einde aan de oorlog kwam. Vervolgens gaat de vliegtocht via Den Haag waar premier Mark Rutte het vredesvuur ontsteekt, naar Haarlem om over het terrein van Bevrijdingspop en langs de Bavo-kathedraal te vliegen.

,,Daarna zouden we terugvliegen, maar ik zei: Als we dan toch in de buurt zijn van Wijk aan Zee waar ik woon, dan kunnen we wel met een bocht over Wijk aan Zee terug’’, vertelt Dellevoet. De bommenwerper zal op een hoogte van 300 meter vliegen. ,,Je kunt ons zien met een telelens, maar we zullen vooral te horen zijn.’’ Ze zitten met z’n vieren aan boord. Dellevoet is een van de twee piloten en vliegt het stuk over Wijk aan Zee en weer terug.

Net binnen