Bevrijdingsdag: een feestelijke kolonne van oude legervoertuigen rijdt over het eiland. ’Er zijn op Texel veel eigenaren van oude legervoertuigen’

Tijdens een lange stop in De Koog mocht een meisje tot haar plezier even in een van de legervoertuigen zitten.
© Foto Evalien Weterings
De Koog

Bevrijdingsdag werd op Texel gevierd met een feestelijke kolonne van oude legervoertuigen die over het zuidelijk deel van het eiland reed. Gewoonlijk gebeurt dit alleen in lustrumjaren, maar er viel nog wat in te halen omdat de tocht in 2020 niet door kon gaan vanwege de coronavoorschriften.

,,Er zijn op Texel veel meer eigenaren van oude legervoertuigen, maar dit jaar deden er maar zes mee. Een aantal mensen rijdt alleen in een lustrumjaar mee en sommigen haakten af vanwege het weer. Dit is heel oud spul dat wordt gekoesterd en we hebben al een bak regen gehad. Normaal is het op 5 mei veel mooier weer’’, legt Hans Bergamin uit. Hij organiseerde de tocht namens het lokale 4-5 mei comité.

(Tekst gaat door onder de foto)

Meestal vindt de tocht op 5 mei onder betere weersomstandigheden plaats.
© Foto Evalien Weterings

De rit begon ’s ochtends bij de bunker Texla bij Den Burg en ging via De Waal, Oudeschild, Den Hoorn en De Koog naar Den Burg. Omdat het tijdschema was gebaseerd op veel meer voertuigen verliep de tocht onverwacht snel. ,,We vinden het heel spijtig dat er mensen in Den Hoorn langs de route stonden, toen we al voorbij waren’’, aldus de organisator.

Daarom werd in De Koog een extra lange stop gemaakt. Een meisje mocht tot haar plezier even in een van de voertuigen zitten.

,,In 2025 wordt het echt een grote stoet’’, belooft Bergamin.

Net binnen