Sobere dodenherdenking op Eerebegraafplaats in Bloemendaal

Ongeveer vijftien mensen bezoeken de Eerebegraafplaats tijdens Dodenherdenking dinsdagavond.
© Foto’s United Photos/Rob van Wieringen
Bloemendaal

Hildebrand de Boer behoort tot het kleine gezelschap dat de oorlogsdoden op sobere wijze herdenkt op de Eerebegraafplaats in Overveen. Hij leest zijn gedicht Trouw voor, het laatste gedicht in een cyclus over de dodenherdenking op deze bijzondere begraafplaats.

Eén dichtregel gaat over de onmogelijke oproep aan eenieder om zich in het onzegbare te verplaatsen en dan ernstig en stil te gedenken. Nu corona bijeenkomsten met veel mensen onmogelijk maakt, is De Boer gevraagd het gedicht dinsdagavond voor te lezen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Hildebrand de Boer draagt zijn gedicht Trouw voor.

Een gedicht van De Boer siert in normale jaren de uitnodiging aan de nabestaanden om de Eerebegraafplaats op 4 mei te bezoeken. Het is voor de Vogelenzanger het 25e en laatste gedicht. In 1996 werd het eerste gepubliceerd, met Trouw is de cyclus ten einde. ,,De cirkel is rond, maar eigenlijk is het een bizar project.’’

Ongeveer vijftien aanwezigen op de Eerebegraafplaats wonen het programma bij dat via diverse kanalen wordt gestreamd zodat mensen thuis de herdenking ook kunnen zien. Niet alleen De Boer leest een gedicht voor, ook burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal komt aan het woord.

(Tekst gaat door onder de foto)

Burgemeester Roest van Bloemendaal legt een krans.

Het is een sobere herdenking zonder de gebruikelijke toestroom van 5000 mensen die vanaf de Zeeweg in een stille tocht naar de Eerebegraafplaats wandelen. Het is indrukwekkend om daar de plechtige momenten, inclusief het spelen van de The Last Post, mee te maken.

De herdenking zonder publiek heeft de afgelopen dagen geleid tot meer bezoekers aan de 372 oorlogsgraven op het kerkhof in de duinen. Op de graven liggen meer bloemen dan gewoonlijk. Onder de 372 doden bevindt zich een bijzondere vrouw: verzetsheldin Hannie Schaft.

Net binnen