Twee jaar na Excelsior-AZ staat ’die mafkees’ met AZ op het podium, als landskampioen | column Brian Wijker

Kees Luijckx in het kampioensjaar 2008-2009 als speler van AZ, juichend na een doelpunt van Graziano Pellè.
© Foto Joop Boek
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad heeft Brian Wijker het deze week over spelers die op huurbasis bij een club spelen en dan tegen hun ’echte’ club moeten. Zoals Thijs Oosting afgelopen weekend met RKC tegen AZ speelde.

Uitgerekend Thijs Oosting, de van AZ gehuurde aanvaller, schoot RKC zaterdag op voorsprong tégen de Alkmaarders. Uiteindelijk won AZ de wedstrijd alsnog, maar trainer Pascal Jansen grapte wel dat als zijn ploeg averij had opgelopen, Oosting zich na de zomer misschien niet meer in Alkmaar hoefde te melden.

Maar als dat wél was gebeurd, had Oosting ook nog rustig kunnen slapen. Dan had hij een voorbeeld kunnen nemen aan Kees Luijckx. Die meldde zich in het seizoen 2007/2008 ook gewoon keurig voor de eerste training bij AZ, enkele weken nadat hij met Excelsior ervoor had gezorgd dat de ploeg van Louis van Gaal geen landskampioen werd.

’Waar was die mafkees mee bezig?!’, zijn de woorden van een woeste Stijn Schaars, die op die warme voorjaarsdag het veld van Woudestein afstormt. ’Hij is verdomme van ons.’ Schaars vond dat Luijckx, een kind van de club, veel te goed speelde met Excelsior en veel te gemotiveerd was om AZ, de club waar hij zijn opleiding als profvoetballer genoot, dwars te zitten. Uiteindelijk besefte Schaars later dat de professionaliteit van Luijckx enkel te prijzen was en dat zijn opmerkingen vooral uit emotie voortkwamen.

De hoofdrolspeler zelf noemde die memorabele ontmoeting tussen Excelsior en AZ ’heel apart’. „Ik ben na de wedstrijd ook meteen naar binnen gegaan, vond het niet gepast om AZ-spelers te troosten.” Luijckx werd in het seizoen 2007/2008 opnieuw verhuurd aan de Kralingers, maar was het seizoen erna, in 2008/2009, selectiespeler bij AZ.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kees Luijckx (midden) op het podium aan de Kanaalkade in Alkmaar tijdens de huldiging van AZ na de landstitel van 2009.
© Foto Joop Boek

Uiteindelijk kwam het goed, zowel met AZ als met Luijckx. Twee jaar na Excelsior-AZ werd AZ in mei 2009 alsnog kampioen. En als Stijn Schaars na een thuisoverwinning op Heerenveen de kampioensschaal de lucht in steekt, glundert pal achter hem een jonge knul met lang, blond haar. Zijn naam: Kees Luijckx.

Stijn Schaars met de kampioensschaal. Rechts achter hem staat Kees Luijckx.
© Foto Joop Boek

De gehele aflevering van de AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Net binnen