Schiermonnikoog volgt voorbeeld Ameland en Texel en start eigen ’Academy’ om horecapersoneel naar het eiland te krijgen

Een leerling in de keuken.
© Foto Schier Academy
Schiermonnikoog

Na Texel en Ameland zet ook Schiermonnikoog een eigen ’Academy’ op om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. In samenwerking met het Noorderpoort College in Groningen wil het eiland horecaprofessionals lokken.

Leerlingen krijgen een horecaopleiding, betaalbare woonruimte en baangarantie op het eiland. Zo gebeurde dat in 2019 ook op Ameland en in 2018 op Texel, hier hebben inmiddels meer dan 50 leerlingen hun diploma gehaald en blijft gemiddeld 70 procent van de jongeren op het eiland werken en wonen.

Schiermonnikoog ontvangt elk jaar rond de 300.000 toeristen. Zij zijn de grootste inkomstenbron voor de eilanders en zorgen voor veel werkgelegenheid. Schiermonnikoog vergrijst en door corona is het binnenlandse toerisme toegenomen waardoor ook in de herfst en winter inmiddels behoefte is aan kwalitatief hoogstaande horeca. Dit resulteert in een oplopend personeelstekort in verschillende horecazaken op het eiland.

In september begint de pilot, er is dan plaats voor 15 tot 20 studenten op de Schier Academy. Zij volgen het onderwijs op de Inspecteur Boelensschool. Aanmelden kan tot 1 september.

Ook op Terschelling bestaat de mogelijkheid om een koksopleiding op locatie te volgen, maar daar werken ze niet met baangarantie en betaalbare woonruimte.

Net binnen