Zaanse waterpoloster Bente Rogge heeft studie afgerond en verheugt zich op intieme ’graduation day’: ’Lekker veel foto’s maken en dan kan ik als ik thuis ben uitgebreid erover vertellen’

Bente Rogge.

Diverse Noord-Hollandse sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting te maken op de Olympische Spelen. Op verzoek van het Noordhollands Dagblad geven enkele van hen maandelijks een inkijkje in hun voorbereiding en gevoelens. In deze aflevering is het woord aan waterpoloster Bente Rogge uit Zaandam..

Het is ’finals week’ op mijn universiteit, Arizona State. Afgelopen dinsdag had ik mijn laatste twee examens en daarna had ik toch wel een gevoel van opluchting. Bij studeren komt bij mij toch altijd wel stress kijken. Ik stel het tot het laatste moment uit en dan moet ik echt flink blokken en bikkelen. En achteraf denk ik dan eigenlijk ook altijd: waar maakte ik me nou zo druk om? Op de middelbare school was dat niet anders, op het St. Michaël College moest ik twee dagen voor een toets aan de bak omdat ik daarvoor vooral bezig was geweest met waterpolotrainingen en -wedstrijden.

Mijn studie biomedische wetenschappen is nu afgerond en maandag is ’graduation day’. Normaal is dat een hele happening hier, een groot evenement, maar dat kan nu vanwege corona niet. We hebben wel te horen gekregen dat er voor de atleten een kleine ceremonie komt waarbij we in twee groepen van vijftig worden opgesplitst. Het voordeel is dat de meeste sporters inmiddels zijn ingeënt. Ook op de campus zullen nog wat dingetjes georganiseerd worden, maar niks groots en alles met een tijdslot. Ik heb wel mijn ’cap and gown’ binnen, zo’n soort jurk en een hoed die alle studenten dan in de lucht gooien. Het zou in eerste instantie ook online zijn, maar omdat het een intieme bijeenkomst wordt, verwacht ik dat niet. Mijn ouders kunnen dus niet meekijken, maar mijn plan is om lekker veel foto’s te maken en dan kan ik als ik thuis ben uitgebreid erover vertellen.

Wanneer ik thuiskom is overigens nog onduidelijk. Dit weekend spelen we bij ons in het bad het eindtoernooi van de regio. De top vier speelt over twee weken in de NCAA, het landelijke eindtoernooi. Het gaat tussen ons en het team van Berkeley, waar Kitty-Lynn Joustra speelt. Die ploeg staat nu vierde, wij vijfde. Het is een beetje dubbel: als ik speel wil ik winnen en de laatste jaren heeft Arizona de NCAA niet gehaald, dus het zou voor ons een hele mooie prestatie zijn. Halen we het niet, dan valt dat vrij makkelijk te relativeren: dan kan ik na ruim drie maanden hier lekker naar huis.

Bente Rogge

Net binnen