’Ik kan weer een praatje maken met de fans en ze een boks geven. Met dank aan de sanitizer van mijn moeder’ | column Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout leeft de Amerikaanse droom. Hij maakt naam in de koningsklasse van de Amerikaanse autosport, de Indy Car. Elke twee weken vertelt de Hoofddorper over zijn belevenissen.

Bij de race in St. Petersburg van vorige week was het soms net alsof alles weer normaal was. Zoals een race eruit zag voor corona. Er waren 20.000 fans die de race konden zien. Ze konden ook dichtbij ons coureurs komen voor een praatje, een foto of een handtekening. Iedereen kreeg een boks van mij. Daarna stond mijn moeder klaar met een sanitizer.

Langzaamaan merk je in Amerika en de IndyCar dat er iets verandert. Ik heb zelf een eerste shot van het vaccin gekregen via de organisatie van IndyCar. Na de Genesys 300 op de Texas Motor Speedway krijg ik mijn tweede prik. Op de paddock mogen alleen mensen komen die minstens een prik hebben gehad van het vaccin. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld ook al gevaccineerd.

In het dagelijks leven in de VS gelden nog altijd maatregelen. Daar houd ik mij uiteraard netjes aan. Een mondkapje dragen was in het begin nog gek, nu vind ik het heel normaal. Ik denk er niet eens meer over na. De komende races zullen er steeds meer mensen welkom zijn. Bij de Indy 500, het grootste race-evenement van de Verenigde staten, zullen er zo’n 130.000 fans op de tribune zitten. Dat is veertig procent van het aantal mensen dat normaal aanwezig is.

Ik ben er erg blij mee. Zonder fans is het allemaal toch anders. Ik heb ze echt gemist. Ik voel me nu echt een IndyCar-coureur. Je hebt veel contact met de fans en dat hoort juist bij de IndyCar. Een van de belangrijkste kenmerken van deze klasse is dat publiek, coureurs, monteurs, sponsoren en managers dwars door elkaar heenlopen. Heel anders dan bij bijvoorbeeld de Formule 1.

Het is ook te merken dat de racefans mij hier volgen. Ik zie steeds meer mensen met een schaalmodel van mijn auto van Ed Carpenter Racing. Ze vragen dan of hij kan worden gesigneerd. Dat is natuurlijk heel erg leuk.

Ik ben erg blij dat ik weer contact kan hebben met fans tijdens een raceweekend. Dat maakt het allemaal veel specialer. Met dank aan de sanitizer van mijn moeder.

Net binnen