Kokosmelk, bloemkool, spinazie en rijst. Daarmee maak je vrijheidssoep. Bijzondere gedichten over de vrijheid maken het ’gerecht’ compleet

Vrijheidssoep.
Enkhuizen

Kokosmelk, bloemkool, spinazie en rijst. Het zijn enkele van de ingrediënten, waarmee honderd inwoners van Enkhuizen zelf vrijheidssoep kunnen maken.

Nu in verband met corona net als vorig jaar weinig mogelijk is, zoekt het 4 en 5 mei anti discriminatie comité Enkhuizen naar andere manieren om stil te staan bij leven in vrijheid. Het comité deelt honderd gratis pakketten uit met allerlei verse ingrediënten, nodig voor de Vrijheidsmaaltijdsoep naar een recept van Yvette van Boven.

Vragen

Zij heeft speciaal voor 5 mei Vrijheidssoep gemaakt, die in blikken via het landelijk comité te bestellen zijn. Maar alleen in grote oplagen. Dus besloot de groep in Enkhuizen zelf paperbags samen te stellen, die met hulp van de gemeenten en lokale ondernemers onder inwoners worden verspreid die graag een lekkere soep koken én een goed gesprek over vrijheid voeren. Want ook het Vrijheidsmagazine zit in de tas, met tips hoe deze dag de vrijheid te vieren, boeken, films en podcasts over vrijheid. En vragen van het Nationaal Comité om het gesprek over vrijheid op gang te brengen.

Vluchtelingenwerk

Een aantal tasjes gaat naar bijzondere bestemmingen: Vluchtelingenwerk, naar de moskee en naar Welwonen. Enkhuizers die ook in aanmerking willen komen voor een pakket wordt gevraagd om vóór zondag 2 mei via de site van het comité, via Facebook of Instagram, hoe zij zelf stilstaan bij vrijheid en wat vrijheid voor hen betekent.

De ceremonie rond 4 en 5 mei, het blazen van de taptoe, het leggen van een krans op 4 mei bij het monument, het gebeurt dit jaar zeker wel, maar net als vorig jaar vanwege coroa opnieuw zonder publiek. En in deze verplicht digitale wereld is het lastig voor het 4 en 5 mei anti discriminatie comité om de scholen te bereiken. Dieneke van Tongeren: „We zijn heel blij met de presentatie van Henk Kerkhof, die naar alle scholen is gestuurd met een aanbevelingsbrief.” Scholen zijn gevraagd tekeningen en teksten over de vrijheid te maken. De Hoeksteen heeft daar gehoor aan gegeven. Bij vijf winkels in de binnenstad is het eindresultaat te zien.

Ook het voortgezet onderwijs is bezig met de vrijheid. Zo gaan leerlingen van het Martinuscollege in Grootebroek via een liveverbinding in gesprek met een Canadese oorlogsveteraan en beveelt de RSG boeken over oorlog en vrijheid in hun eigen bibliotheek aan. „Het is een raar jaar, ook voor scholen. We hopen dat volgend jaar weer meer kan. Zoals we het liefst zouden zien dat 5 mei een Vrijheidsdag wordt, die breed gevierd kan worden.”

Gedichten

Bijzonder zijn de gedichten over vrijheid, die Enkhuizers - leden van het comité maar ook anderen - voorlezen op de website en via Facebook. Op bijzondere plekken die met de oorlog verweven zijn, zoals de Vrijheidsboom, de Tom Kranenburgstraat en de Nelson Mandeladreef, nemen zij filmpjes op waarin zij een gedicht naar keuze voorlezen. Henk Kerkhof draagt het gedicht voor dat de Limburgse pater en verzetsstrijder Jacques Schreurs inspireerde op zijn contact met Christiaan Kerkhof, Henks vader. Zij zaten naast elkaar in een cel. Door een gaatje in de muur leerden ze elkaar kennen, waarop Schreurs een gedicht over hem schreef.

Net binnen