Premium

Elk jaar honderden reeën doodgeschoten om verkeersveiligheid, maar aantal aanrijdingen neemt niet af; Dierenorganisaties dagen Utrecht voor rechter om afschot

Recent ging het nog mis bij Soestduinen.
© archieffoto caspar huurdemans
Soest, Baarn

De jacht op reeën moet zo nel mogelijk stoppen in de provincie Utrecht. Dat is de eis waarmee dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights en Fauna4Life naar de rechter stappen. In de provincie Utrecht werden vorig jaar maar liefst 681 reeën afgeschoten, waarvan 102 door Wildbeheereenheid Lage Vuursche en tien in de Eempolder. Voornaamste reden voor het afschot: het verhogen van de verkeersveiligheid.

De dierenorganisaties gaan naar de rechter om het vorig jaar genomen besluit van de provincie Utrecht aan te vechten om het hele jaar rond reeën af te schieten. De organisaties vinden dat de provincie onvoldoende naar de argumenten tegen afschot heeft geluisterd. ,,De provincie zegt dat preventieve maatregelen niet volstaan om tot de gewenste verkeersveiligheid te komen en dat afschot noodzakelijk is. Uit de cijfers blijkt juist dat afschot niet heeft gezorgd voor minder aanrijdingen”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.

Net binnen