Gerard van den Hengel voorgedragen als nieuwe burgemeester van Opmeer [video]

Gerard van den Hengel
© Foto aangeleverd
Opmeer

De gemeenteraad van Opmeer beveelt Gerard van den Hengel (57) uit Barneveld aan bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te worden benoemd tot burgemeester van Opmeer.

,,De heer Van den Hengel heeft zich gepresenteerd als een daadkrachtig bestuurder met goede netwerkvaardigheden. Hij is in staat zich te ontpoppen als een echte burgervader voor de inwoners en verenigingen in Opmeer, in goede maar ook in slechte tijden. Zijn toegankelijkheid en betrokkenheid in de samenleving zijn kenmerkend”, zegt Bram Beemster, voorzitter van de vertrouwenscommissie.

De vacature ontstond toen GertJan Nijpels zondagavond 7 februari onverwacht overleed, toen hij zijn auto sneeuwvrij maakte om naar de brand bij het Rundveemuseum in Aartswoud te gaan.

Naar het ambt van burgemeester van Opmeer hadden 21 personen gesolliciteerd: twaalf mannen en negen vrouwen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gerard van den Hengel tijdens een presentatie in de raadzaal van Opmeer, donderdagavond.
© Foto Mediahuis

Van den Hengel was waarnemend burgemeester van de gemeente Borne van april 2019 tot januari 2020. Sindsdien was hij ’op zoek naar een nieuwe functie als bestuurder in de publieke sector’. Voordien was hij ruim twaalf jaar wethouder in Barneveld. Van 2003 tot 2007 was hij statenlid van de provincie Gelderland.

Van den Hengel is net als Nijpels lid van de VVD. In Barneveld wordt hij door de partij geroemd als ’een gedreven politicus met een enorm netwerk binnen de lokale, de regionale, de provinciale, de landelijke én de Europese politiek’.

Videoverbinding

Van den Hengel introduceerde zich zelf donderdagavond per videoverbinding aan de gemeenteraad. Daarin vertelde hij ’enorm blij te zijn en er ontzettend veel zin in te hebben’. ,,Mijn eerste indruk van Opmeer is dat het een prachtige plattelandsgemeente is met een rijk verenigingsleven waar van alles te doen is. Ik liep er een rondje om de oude kerk en het voelde meteen als een warm bad.’’

(Tekst loopt door onder de video)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Per 8 maart is Wim Groeneweg benoemd tot waarnemend burgemeester.

De procedure voor een kroonbenoemde burgemeester in Opmeer wordt in juli formeel afgerond met de benoeming en installatie van de nieuwe.

(Tekst gaat door onder de foto)

GertJan Nijpels was al van plan komende zomer na zestien jaar af te zwaaien als burgemeester.

In december had de commissaris van de Koning de profielschets in ontvangst genomen voor Nijpels’ opvolger. Opmeer stelde daarin onder meer op zoek te gaan naar iemand die ’natuurlijk gezag uitstraalt en de lokale cultuur wil bewaken’.

Voorafgaand aan het opstellen van de profielschets waren inwoners geraadpleegd en nam een groep inwoners ook zelf het initiatief om hun wensen voor een nieuwe burgemeester kenbaar te maken. Deze informatie is betrokken bij het opstellen van de profielschets, aan de hand waarvan kandidaten zijn geselecteerd en gesprekken gevoerd.

Een van de sollicitanten maakte al in januari haar wens bekend. De Wognumse Elise Salman (24) zei de jongste vrouwelijke burgemeester ooit te willen worden.

Net binnen