'Politiek netwerk van Navalni heft zichzelf op'

Het politieke netwerk van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft besloten zichzelf te ontbinden. De oppositie wacht niet op een uitspraak van de rechter, die moet besluiten of de beweging "extremistisch" is en verboden moet worden.

"Het is onmogelijk om op de huidige manier door te gaan met de werkzaamheden van Navalni's regionale hoofdkwartieren", zei het prominente oppositielid Leonid Volkov, die zelf in het buitenland woont. Hij zei dat medewerkers het risico lopen strafrechtelijk te worden vervolgd.

Navalni en zijn aanhangers beschikken landelijk over een netwerk van politieke kantoren. Die gaan volgens Volkov niet allemaal dicht, maar zullen formeel ook niet meer opereren onder de vlag van de oppositieleider. Ze gaan in veel gevallen verder als onafhankelijke organisaties met hun eigen leiders.

Anticorruptiestichting

De rechter houdt op 17 mei weer een hoorzitting in de extremismezaak tegen het netwerk van Navalni. Dat had al opdracht gekregen alle activiteiten te staken tot uitspraak is gedaan. Het is nog onduidelijk wanneer die precies verwacht kan worden.

De autoriteiten hebben ook de anticorruptiestichting van Navalni in het vizier. Die kwam de afgelopen jaren regelmatig met onthullingen over zelfverrijking door machtige Russen en dreigt eveneens te worden aangeduid als extremistische organisatie.

Hongerstaking

Het hoofd van de stichting, Ivan Zhdano, beloofde op YouTube dat de werkzaamheden van zijn organisatie gewoon zullen doorgaan, ongeacht wat de rechter besluit. Hij erkende wel dat de stichting straks mogelijk niet meer kan bestaan als rechtspersoon als de uitspraak in hun nadeel uitvalt.

Navalni zit zelf een celstraf uit wegens verduistering die hij zou hebben gepleegd in 2009. Hij heeft zelf volgehouden dat die zaak politiek gemotiveerd was. Navalni ging in het strafkamp in hongerstaking om betere medische zorg af te dwingen. Hij weegt volgens zijn advocaat nog 72 kilo, 22 kilo minder dan begin dit jaar.

Net binnen