Premium

Run op oranjetompouce zorgt voor lange rijen bij banketbakkers en patissiers in het Gooi, het eten ervan doet iedereen op z’n eigen manier; van dakschuiven tot op z’n kant leggen

De zussen Angela van Buuren (l) en Lucie Wegman genieten in de zon van hun tompouce.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Bussum, Laren, Huizen

Koningsdag zonder oranjetompouce is als Willem-Alexander zonder Máxima. Dus stonden bij diverse banketbakkers in de regio dinsdag in alle vroegte lange rijen mensen, die verzekerd wilden zijn van ambachtelijk bereid oranjegebak bij de koffie. Vooral tompouces vonden gretig aftrek, hoewel het eten ervan toch altijd weer een heel gedoe is.

Voor de deur van Patisserie De Ridder aan de Bussumse Vlietlaan is het om half negen ’s morgens druk, heel druk. Anna Jacobs uit Naarden schuift achteraan de rij. „De tompouces van De Ridder zijn een echte delicatesse, ik heb nog nooit zulke lekkere gegeten”, jubelt ze. „Ze kosten drie euro vijftig per stuk, maar dat is niet voor niets. Ik weet niet waarom ze zo lekker zijn, het zal de combinatie jam en slagroom zijn denk ik.” Ze koopt er drie. „Hoe ik een tompouce eet? Da’s ingewikkeld”, lacht ze. „Ik weet het nog niet goed, ik denk met een mes erbij.”

Net binnen