Aangezien er verder toch niets gebeurt op Koningsdag in Baarn, gaat de dinsdagse weekmarkt gewoon door, vertelt visboer Eric de Graaf; ’Maar het zal een klein marktje zijn, een mini-markt’

De Baarnse Brink in feestelijkere tijden.
© archieffoto studio kastermans
Baarn

Het zijn rare tijden. Zo raar zelfs dat de weekmarkt dinsdag gewoon doorgaat op de Brink in Baarn, ondanks dat het Koningsdag is. Er gebeurt dit jaar tenslotte toch niets op Koningsdag in Baarn, dus waarom zou je de markt afblazen? Maar een grote markt zal het niet zijn. ,,We kregen het wat laat meegedeeld”, meldt visboer Eric de Graaf. ,,Dus de meeste collega’s hadden er eigenlijk niet op gerekend.”

Normaalgesproken staat de Brink op Koningsdag zwart van de mensen. Zoals het hele Baarnse centrum eigenlijk. Vrijmarkt, kunstmarkt, braderie, muziek, kinderspelen, en ga zo maar door. Maar coronabeperkingen zitten de festiviteiten in de weg, en los daarvan heeft het plaatselijke oranjecomité de pijp nu echt aan Maarten gegeven. En opvolgers hebben zich (nog) niet aangediend, wat in deze coronatijd ook wel begrijpelijk is. Gevolg: er is dit jaar niets te doen.

Visboer Eric de Graaf hoopt dat er in elk geval nog wat volk de straat op komt. ,,Daar gaan we wel een beetje vanuit. De mensen moeten toch iets op zo’n dag, dus we hopen dat ze toch allemaal naar buiten gaan en even langs de Brink komen wandelen. Een grote markt staat er niet, meer een mini-marktje. Wij staan er met de vis, de patatkraam zou komen, de bloemen en planten, en misschien nog een paar. Tja, het is niet veel maar er is in elk geval iets.”

Volgens de gemeente komt het initiatief om gewoon een markt te organiseren van een aantal marktkooplui. En omdat er verder in het centrum geen enkel evenement op stapel staat, zag de gemeente geen reden waarom dat niet zou kunnen. ,,Mits iedereen zich aan de coronaregels houdt wat betreft afstand en drukte”, voegt de woordvoerder er nog wel aan toe. De mini-markt staat dinsdag opgesteld op het plein bij het beeld van het Paard. Het parkeerterrein blijft zo goed als zeker gewoon beschikbaar als parkeerterrein.

TV-uitzending vanuit paleis

Dat er helemaal niets gebeurt in Baarn is overigens ook niet helemaal waar. Omroep MAX zendt namelijk een groot deel van de dag live uit vanuit paleis Soestdijk, inclusief optredende artiesten. Maar helaas, allemaal achter gesloten deuren...